Tri djevojke Ajla Ibrica (18), Nađa Neradin (17) i Lejla Oruč (17) izgubile su život u stravičnoj saobraćajnoj nesreći, koja je šokirala javnost u Bosni i Hercegovini i regiji. Djevojke su poginule nakon što se u petak u 18.25 sati BMW X5, kojim je upravljao njihov prijatelj Almir Ejubović (20), velikom brzinom zakucao u metalni stub na autoputu A-1 u Butilama. Kazaljka na luksuznom terencu, u kojem se nalazilo petero mladih, zakucala se na 244 kilometra na sat.

Iz smrskanog vozila koje se skoro prepolovilo, tijela Ibrice i Neradin, koje su na mjestu poginule, izvukli su vatrogasci, koji su morali rezali lim. Lejla Oruč, koja je još davala znake života, prevezena je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS),  gdje je, nažalost, iste noći u 20.05 sati podlegla povredama prilikom ukazivanja ljekarske pomoći.

POVEZANO
Butile nesreća stradali 0"Ljepotice naša, ostaješ nam u srcima!" TUGA U CIJELOM GRADU ZBOG IZGUBLJENIH MLADIH ŽIVOTA

Ljekari Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a još se bore za život Ajle Oruč (18), sestre nastradale Lejle Oruč.

Vozač BMW-a Almir Ejubović zadobio je prelome pršljena lumbalnog dijela kičme i nosne kosti te je zadržan na liječenju u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Butile nesreća stradale djevojke

Članovi porodice Ibrica primaju saučešće

Izvor blizak istrazi potvrdio nam je da je osnovni uzrok stravične nesreće upravo enormno velika brzina kojom se kretao BMW, za čijim je upravljačem bio neiskusan vozač. Da je u pitanju velika brzina, posvjedočio nam je i jedan od vozača pored čijeg je vozila proletio BMW.

- Toliko je brzo vozio da se moj automobil zaljuljao kad je prošao pored mene - ispričao nam je naš sagovornik.

U SELU VRBANJA KOD TARČINA dan nakon nesreće je bila ekipa sarajevskog "Dnevnog avaza", gdje su živjele Ajla Ibrica te sestre Lejla i Ajla Oruč. Ispred kuće Ibrice zatekli su brojnu rodbinu, prijatelje i komšije koji su došli da izraze saučešće neutješnoj porodici.

Kako su naveli njen amidža Zikret i tetić Amer, očajna majka nije u stanju ni s kim razgovarati, dok je oca, inače policajca, tužna vijest zatekla u Njemačkoj, gdje boravi na godišnjem odmoru.

Butile nesreća stradale djevojke

Kuća porodice Oruč

- Šta da vam kažemo, tragedija nezapamćena. Koliko smo upućeni, Almir je po njih došao, jer su se dogovorili da izađu u grad na kafu kako bi proslavili rođendan Ajle Oruč. Njoj je danas, zapravo, rođendan, ali su jučer (prekjučer, op. a.) odlučili izaći. Eto, nije ga proslavila, kao što neće ni naša Ajla Ibrica – kroz suze će Zikret i Amer.

Prema njihovim tvrdnjama, svi su se međusobno poznavali još od prvog razreda osnovne škole.

- Sve su zajedno radile, družile se i, eto, zajedno otišle i u smrt. Ovo je sada život bez života. Dovimo Allahu da makar Ajla preživi – jecajući će Zikret i Amer.

MUČNA SITUACIJA. Nedaleko od kuće Ajle Ibrice nalazi se i kuća sestara Lejle i Ajle Oruč, gdje smo zatekli brojna vozila. Svi žele da makar stisnu ruke neutješnim roditeljima i da izraze saučešće... Roditelji su van sebe.

- Bili su u bolnici kod Ajle. Nadaju se da će se izvući. Ona je na aparatima i samo daj, Bože, da izdrži njeno srce. Njene roditelje u životu drži još samo ta nada da će makar Ajla preživjeti – navode komšije.

Mučnu i identičnu situaciju zatekli smo i ispred kuće Nađe Neradin u Zoviku kod Hadžića. Njen otac, jecajući i brišući suze s lica, navodi da nema šta da kaže i da bi volio da se sve ovo nije ni dogodilo.

 PRAZNA KUĆA. U kući Almira Ejubovića nismo zatekli nikoga. Komšinica nam je kazala da su mu roditelji otišli u posjetu u bolnicu.

- Nije ni njima lako. Nema tri mlada života, Bože dragi – navodi komšinica.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), terenac BMW X5 vlasništvo je oca Almira Ejubovića i nije registriran. Na prednjoj i zadnjoj strani imao je nepripadajuće registarske oznake (689-M-155) i (669-E-I55). Interesantno je da je vozilo prije nesreće bilo na prodaju. Komšije navode da je Ejubović tek nedavno položio vozački ispit te da čak nije ni stigao podići vozačku dozvolu.

Butile nesreća stradale djevojke

Nastavnik Ramić: Velika tragedija

Ferid Ramić, nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji je u osnovnoj školi predavao nastradalim djevojkama, iako u šoku, smogao je snage te nam je ispričao neke jezive detalje u vezi s nesrećom.

- On (Almir Ejubović, op. a.) divljao je kroz selo i prije nesreće. Kamo sreće da su ga tada zaustavili, da se nešto uradilo... Ali, vrijeme se ne može vratiti, šteta je već napravljena i ništa se neće dobiti da se sada nekome skida glava.

Otkrio nam je da je razgovarao sa jednim od policajaca koji su bili na uviđaju.

- Ispričao mi je da je prije nesreće pretekao dva vozila te da se u momentu nesreće kazaljka zakucala na 244 kilometra na sat – tvrdi Ramić.

Prema njegovoj izjavi, ovakvu tragediju ne pamte na području općine Hadžići još od vremena kad su nastradale Masleše u saobraćajnoj nesreći.

- Ovo je još veća tragedija, jer je riječ o djevojkama. Dovimo Allahu da makar Ajla Oruč preživi. Sve su to divne djevojke i niko vam u selu neće reći nijednu ružnu riječ za njih – zaključio je Ramić.

SLABA OBUČENOST VOZAČA. Prema izjavi Mirka Cvitanovića iz Zenice, dugogodišnjeg vještaka za saobraćaj, najčešći uzroci saobraćajnih nesreća s tragičnim ishodom su brza vožnja i nesavjesnost vozača, koja se ogleda u slaboj obučenosti vozača.

- Do svega toga dovode instruktori i komisije za polaganje vozačkih ispita. Danas vozački ispit polaži i ko zna i ko ne zna, nažalost više oni koji ne znaju. Može instruktor ne obučiti osobu, ali tu je komisija da mu ne da prolaz. Nažalost, poznato je kako se danas u BiH dolazi do vozačke i to je izvor problema – navodi on.

Još ističe da je u cijeloj priči krivica i na roditeljima, koji svojoj djeci kupuju "bijesne automobile" kojima ne znaju upravljati.

- Automobili su brzi i jaki, dodajte tome dobru magistralu ili autoput, mladi vozači dostignu brzinu veću od 200 kilmetara po satu, ne znajući šta to nosi. To je tragedija našeg podneblja – smatra Cvitanović.

POVEZANO
Butile nesreća 29/06/2018 0ALMIR E. (20) BIO ZA VOLANOM BMW-a: Poginule 17-godišnjakinja Nađa, Lejla, Ajla...