Sinoć je u 89. godini preminula Emina Zečaj, bosanskohercegovačka pjevačica tradicionalne narodne muzike, sevdalinke.

Njena kćerka Jasmina Zečaj-Trgo izjavila je:

- Sinoć je umrla. Bila je malo bolesna, ali je bila svjesna svega, pričala je sa mnom, mazala se kremom. Povraćala je i to je to. U svom duhu je otišla. Veoma mi je teško. Htjela je da se šminka. Ona bore nije imala – izjavila je plačući veoma potresena Zečaj-Trgo, kako je citira "Avaz".

Legendarna pjevačica Emina Zečaj, djevojačko Ahmedhodžić, rođena je 17.03.1931. godine. O njoj je 2004. godine pisao i američki muzički časopisa Billboard . Jedna je od veoma zaslužnih za očuvanje tradicionalne bosanske pjesme u drugoj polovini 20. vijeka.

Rođena je u bošnjačkoj porodici Avdije i Melče Ahmedhodžić u sarajevskom Starom Gradu. Završila je srednju tekstilnu školu i Medresu. Na nagovor pjevačice Slavke Petrovske izlazi i polaže audiciju na Radio Sarajevu. Audiciju su predvodili profesori muzike Beluš Jungić i Zvonimir Nevžela, a jedan od onih koji su također zaslužni za njen izlazak iz anonimnosti je poznati etnomuzikolog Cvjetko Rihtman.

Na početku karijere 1960-ih godina, Emina Zečaj je pjevala uz narodni orkestar, odnosno uz pratnju harmonike Ismeta Alajbegovića Šerbe. Kasnije je dobila ponudu da pjeva uz saz, te je tako ona bila jedina pjevačica koja je pjevala izvornu sevdalinku na ovaj način. Pjevala je uz pratnju sazlija Selima Salihoviċa, Hašima Muharemoviċa, a nakon rata u Bosni i Hercegovini sa Mehmedom Gribajčeviċem.

Tokom svoje dugotrajne i bogate muzičke karijere, Emina Zečaj je održala mnogobrojne koncertne nastupe u bivšoj Jugoslaviji i drugdje. Samo nakon rata, uz sazliju Mehmeda Gribajčevića nastupala je na festivalima etno muzike u Ljubljani, Innsbrucku, Beču, Oslu i drugim gradovima.

Emina Zečaj je odigrala veoma važnu ulogu u očuvanju izvorne tradicionalne pjesme. Njena interpretacija i način izvođenja su građa i predmet proučavanja mnogih bosanskohercegovačkih i stranih kritičara i etnomuzikologa. Snimljene su mnoge TV i radio emisije i reportaže o njoj. Bugarska RTV snimila je dokumentarni film pod nazivom Bosanska sevdalinka s Eminom Zečaj.

Brojni naučni radovi etnomuzikologa od kojih je i naučni rad prof. dr. Ankice Petrović učinili su tradicionalnu sevdalinku još poznatijom i predmetom poštovanja u svijetu. Osim stotina snimaka za arhiv nekadašnjeg Radija Sarajevo, objavila je pet singl ploča, 4 LP albuma, te četiri CD-a. Snimila je pjesme za film Gori vatra Pjera Žalice, te za film Remake Dine Mustafića u saradnji s Adijem Lukovcem u kojoj su pjesme Emine Zečaj muzička kulisa samog filma.

Za dugogodišnji rad dobila je veliki broj priznanja i pohvala, kako iz inostranstva tako i iz zemlje. Emina Zečaj je zaslužna za pronalazak starih sevdalinki i njihovo dokumentiranje, što je čini značajnom sakupljačicom narodnog blaga u Bosni i Hercegovini.

Emina Zečaj bila je majka dvoje djece i nana dvoje unučadi.