Nakon što je bubnjar i perkusionista Amar Češljar, navodno napisao komentar da bi "poslao tenk" na Hrvate koji su u Mostaru mirno protestvovali protiv izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, izazvao je burne reakcije u javnosti.

Odmah se oglasio i Dino Merlin koji je otkazao saradnju Češljaru zbog komentara.

- Razočaran sam, tužan i oštro osuđujem nedavne postupke muzičkog suradnika Amara Češljara koji je svojim neumjesnim komentarima nanio nemjerljivu štetu timu profesionalaca i umjetnika koji sa mnom već nekoliko desetljeća širom svijeta kroz muziku propagiraju ljubav, mir i dobro. Svi moji saradnici dobro znaju da moji životni svjetonazori ni na koji način ne isključuju bilo koji narod ili pojedinca i da u mom timu nema mjesta onima čiji stavovi izražavaju i pozivaju na nacionalne, rasne, religijske ili bilo koje druge vrste netrpeljivosti. Zbog nepoštivanja osnovnih principa na kojima je zasnovano naše djelovanje, odlučio sam odmah otkazati daljnju suradnju Amaru Češljaru. Ovim putem i primjerom pozivam sve nas na razumno djelovanje kako bi preuzeli odgovornost za svoje riječi i djela i bili korektivi jedni drugima u izgradnji tolerantnije budućnosti. S poštovanjem - naveo je Dino Merlin.

POVEZANO
Pecikoza Dino Merlin"Dino Merlin je čovjek koji će ti kad ručaš, ako vidi da je veća salata pred tobom, uzeti tu salatu"

Nakon što je potvrđeno da je Dino Merlin otkazao saradnju Češljaru, to je uradio i sastav "Letu štuke".

- Šokirani smo i zatečeni izjavom našeg bubnjara Amara Češljara i ovim putem se ograđujemo od nje. Također smo primorani otkazati mu saradnju zbog svega što u toj izjavi stoji. Govor mržnje nikad ni u primisli nije bio sadržaj naših pjesama već upravo suprotno. To znaju svi poštovatelji i ljubitelji naše muzike, naveli su iz grupe "Letu štuke".

O cijelom slučaju za Source je dao izjavu pjevač Kemal Hasić, koji je vrlo oštro osudio ovako ponašanje bh muzičara koji su Češljaru otkazali saradnju.

POVEZANO
Kemal HasićKEMO HASIĆ OVOM FOTOGRAFIJOM IZAZVAO BURU SMIJEHA: Kad zapjevam i djeca ''padaju'' u sevdah (FOTO)

- Moje bosanskohercegovačke kolege, pogotovo kada su u pitanju ova velika imena, su 95% beskičmenjaci i dupeuvlakivači, jer se nadaju potajno i žele da će biti popularniji nekad u Beogradu ili Zagrebu više nego što su to u svojoj zemlji. To je moje mišljenje, i možda nisam u pravu, ali da imaju svoj stav iznosili bi ga, pa i kada je u pitanju politika. Smatram da i ja kao javna osoba imam obavezu iznijeti svoj stav, bio on ispravan ili ne. E zato su pjevači iz Srbije i Hrvatske popularniji pet puta nego svi mi zajedno ovdje. Čast izuzecima, kao što je ovaj beskičmenjak Dino Merlin – izjavio je Kemal Hasić, koji tvrdi da ne bi u identičnom slučaju otkazao saradnju mladiću s kojim radi više od 15 godina, kao što je to uradio Dervišhalidović s Češljarom.

Hasić je na pitanje zašto su se «Letu šruke» povele za primjerom Merlina i otkazale saradnju Češljaru, Hasić je izjavio da su oni «jedni kokuzaneri koji ne mogu zaraditi za kifle ovdje».

Cijeli intervju možete poslušati na linku.

Kemal Hasić - Dino Merlin

(Doznajemo.com)