Enes Mešić lišen je danas slobode u okolini Rudog, prilikom ilegalnog pokušaja prelaska granice između BiH i Srbije, piše Oslobođenje, navodeći kako im je potvrđeno da su pripadnici Granične policije BiH na području opštine Rudo zadržali Mešića do dolaska pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kojima je predan u daljnju nadležnost.

Žurnal navodi da je kod Mešića navodno pronađeno 5.000 eura.

Podsjećamo, u desetom mjesecu prošle godine Sud BiH osudio je Mešića na tri godine zatvora zbog njegovog učešća u paravojnim formacijama u ratu u Siriji.

Zanimljivo je da list podsjeća kako je u drugom mjesecu 2013. godine Mešić bio pod istragom zbog obrezivanja svoje maloljetne supruge. Nakon toga, Mešić je otišao u Siriju, a prilikom povratka uhapšen je u okviru akcije Damask.

Podsjeća se kako je u februaru 2013. godine protiv Mešića otvorena istraga zbog onoga šta je uradio sa 22-godišnjom Amelom B. iz okoline Busovače. Ta djevojka je 6. januara iz travničke bolnice dovezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u kritičnom stanju.

Kako su mediji tada pisali, po život opasne povrede genitalija, koje ni najiskusniji doktori do tada nisu vidjeli, nanio joj je muž Enes Mešić, pri pokušaju obrezivanja koji je on sam uradio.