Melania Trump početkom iduće godine treba naslijediti Michelle Obamu kao američka prva dama, a svoj put do Bijele kuće može zahvaliti i jednom praktično slučajnom susretu 1987. godine, u glavnom gradu svoje rodne Slovenije.

“Odlazio sam s modne revije u Ljubljani i vidio je ispred zgrade. Vjerovatno je čekala prijateljicu”, izjavio je Reutersu slovenski fotograf Stane Jerko. “Zapazio sam je jer je bila visoka i mršava. Prišao sam joj i predložio probno fotografisanje”.

Rezultat su bile crno-bijele fotografije tada 17-godišnje Melanije Knavs koje su pokrenule njezinu manekensku karijeru. Ona će je odvesti do Milana i New Yorka, gdje će na jednoj zabavi 1998. sresti Donalda Trumpa.

Donald Trump izabran je za novog američkog predsjednika, a njegova je supruga, nevjerovatnom brzinom, dok je još stajala na pozornici usred pobjedničkog govora svog supruga, svoje društvene mreže preimenovala u ‘First lady Melania Trump’ ne bi li svma dala do znanja kako je postala prva dama Amerike. Naravno, za to je odgovoran njen PR tim.

Iako njena priča ipak nije bila bukvalno od trnja do zvijezda, život koji ima kao supruga američkog multimilijardera daleko je od njenih skromnih korijena u Sloveniji.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, tridesetak kilometara od hrvatske granice, gdje je Melanija odrasla, kažu da je njen otac prodavao autodijelove, a majka radila kao krojačica u tvornici dječje odjeće. Neki mediji navode i da joj je otac bio član komunističke partije, kao i mnogi drugi u socijalističkoj Jugoslaviji, ali potvrde za to nema.

Iz Trumpove kampanje nude malo drukčiji pogled na Melanijino djetinjstvo i tvrde da se počela baviti manekenstvom već u petoj godini, da joj je otac bio menadžer u automobilskoj kompaniji, a majka modna dizajnerka. “Otac joj nikad nije bio komunist”, tvrdi Reutersu predstavnica Trumpove kampanje.

“Kad sam vidjela za koga se udala primijetila sam sličnost između Trumpa i njenog oca”, kaže prijateljica iz djetinjstva Mirjana Jelančič. “Ima fizičke sličnosti, a obojica su radoholičari. Mislim da je u njemu našla srodnu dušu, nekoga s kime se osjeća sigurno”.

Melanijini roditelji i dalje žive u porodičnoj kući s malim dvorištem i nekoliko stabala voćki, iako mnogo vremena provode u SAD, gdje im živi i druga kćerka Ines. Jelančič se sjeća da je Melania bila uzorna učenica. “Voljela je čitati. Uvijek je nosila knjige sa sobom”, tvrdi Jelančič. “Ali se sjećam da je u kući imala sprave za vježbanje i održavala tijelo u formi”.

“Voljela je i lijepu odjeću i znala je kako je nositi. Dodavala je i svoj ‘štih’ redizajnirajući je. Bila je odlična u osvježavanju starih stvari. Bilo mi jasno da će raditi u modnoj industriji, iako nikada nije govorila da želi biti model”, dodala je Jelančič, sada direktoricaosnovne škole koju su obje pohađale. “Govorila mi je da ne može dočekati da ode u školu dizajna u Ljubljanu”.

U Ljubljani se počela baviti manekenstvom jer je osvojila titulu prve pratilje Miss Slovenije 1992. godine. “Ispočetka je bila sramežljiva, ali je brzo učila i iskazivala interes za svaku pojedinost fotografisanja”, navodi Jerko. “Bila je poput uspavane kukuljice koja se preobrazila u glamuroznog leptira”.

Buduća gospođa Trump, koja je do tada zbog lakšeg izgovora već promijenila ime u Melania Knauss, više nije napravila korak natrag. U Sevnici se ne sjećaju da su je tamo vidjeli posljednjih godina. Donirala je, međutim, ambulantno vozilo mjesnom domu zdravlja kako bi proslavila rođenje sina Barrona 2006., godinu poslije udaje za Trumpa.

Bila je uz supruga kada je prošle godine u njujorškom Trump Toweru objavio da se namjerava kandidrati za predsjednika, ali od tada pa gotovo sve do samog kraja kampanje Melania se sklonila u drugi plan i rijetko dolazila na njegove skupove. Vjerovatno zato jer se otkrilo da je plagirala cijele dijelove govora prve dame Michelle Obame iz 2008. godine.

Zaštitila je svog supruga kada je objavljen videosnimak na kojem prostački govori o ženama. Kazala je da njen suprug “poštuje žene i daje im istu priliku” kao muškarcima.

Jerko, danas 78-godišnjak, i dalje čuva Melanijine fotografije i siguran je da je sretna što joj je suprug izabran za predsjednika. “Mislim da je vrlo ponosna na njegova postignuća, a vjerujem i da sam ja ponešto zaslužan za njen uspjeh”, zaključio je Jerko.

(Doznajemo.com/Net.hr)