Iako muškarci u većini slučajeva stoje iza najtežih krivičnih djela te su na čelu mafija, stručnjaci upozoravaju da ne treba zanemariti ni sve veće uloge žena u svijetu kriminala. Podaci sa stranice najtraženijih bjegunki na Starom kontinentu govore da su i žene praktično podjednako sposobne da počine teška krivična djela kao i muškarci. Europol je nedavno naveo da se broj žena koje se bave kriminalnim aktivnostima povećao posljednjih decenija.

Kao jedno od objašnjenja za taj trend, Europol navodi da je moguće da su tehnološki napredak i socijalne norme oslobodile žene kućnih poslova i povećali njihovu zastupljenost na "tržištu kriminala".

POVEZANO
3 žene ubice BiHŠEFKA, MONIKA I DANA POČINILE JEZIVA UBISTVA Rasporila trbuh trudnici, ubila muža i sakrila tijelo..

Taj trend nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. "Dnevni avaz" napravio je izbor pod naslovom "Ko su žene iz BiH ogrezle u kriminalu".

Pročitajte...

Dana Škrba

Žene BiH kriminal 2019

Dana Škrba je 23.02.2012. godine u podrumu fotografske radnje u sarajevskom naselju Dobrinja skalpelom zaklala sarajevskog fotografa Mustafu Bukvića, s kojim je, navodno, bila u ljubavnoj vezi.

Zbog ovog zločina osuđena je na 14 godina zatvora. Škrba se prije presude porodila. Tvrdila je da je ubila u samoodbrani.

Margareta Hadžić Marga – Okupila žensku bandu za dilanje droge

Žene BiH kriminal 2019

Margaretu Hadžić Margu (55), nekrunisanu kraljicu mafije Tuzlanskog kantona, nedavno je uhapsila Granična policija Srbije prilikom njenog pokušaja da uđe u Srbiju iz Bosne i Hercegovine.

Uz nju su se vezale brojne kriminalne afere u posljednje dvije decenije. Služila je zatvorsku kaznu, a nedavno je puštena na slobodu, nakon čega se više nije vratila na izdržavanje kazne. Ona je prije tri godine osuđena na tri godine zatvora kao organizatorica kriminalne grupe koja se bavila švercom droge.

Marga je čak teško ranila dvojicu policajaca kada su pokušali pretresti njenu kuću zbog sumnje da se bavi prodajom droge. Osuđena je na osam godina zatvora. Tokom sudskog postupka moglo se čuti da je Marga pod krinkom kozmetičkog salona okupljala "žensku bandu" za posao dilanja droge.

Šefka Hodžić

Žene BiH kriminal 2019

Za Šefku Hodžić već desetljećima tvrde da je najmonstruznija žena ubica s Balkana.

Šefka iz sela Jusići u BiH, koja nije mogla roditi, u desetom mjesecu 1969. godine rasporila je stomak komšinici i izvadila bebu. Nažalost, i beba je preminula. U maju 1970. Šefka je na Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt strijeljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora.

POVEZANO
Šefka Hodžić - selo JusićiŽENA KOJA JE POČINILA NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČIN u BiH ikada nestala bez traga

Milka Katanović

Žene BiH kriminal 2019

Milka Katanović (55) iz Zvornika osuđena je na 14 godina zatvora jer je 22.05.2017. godine udarcima sjekirom ubila supruga Vojislava Katanovića (59), a zatim prijavila da je nestao.

Tijelo muža odnijela je na sprat nedovršene kuće te mu odsjekla ruke i noge. Ekstremitete je isitnila u komade, a trup i glavu stavila u torbu i kolicima odvezla u obližnji šumarak i zakopala. Najlonsku mušemu i ćebe s isjeckanim dijelovima ekstremiteta bacila je u kontejner i oni nikad nisu pronađeni.

Ena Lipa

Žene BiH kriminal 2019

Ena Lipa iz Hadžića kod Sarajeva osuđena je na 45 godina zatvora jer je zajedno sa svojim partnerom Salihom Arnautovićem, koji je osuđen na istu kaznu, brutalnim zlostavljanjem ubila troipogodišnjeg sina iz prvog braka Smaju Ćesira. Dječak je 2014. na dan ubistva imao više od 30 lakših i nekoliko težih povreda.

Žene BiH kriminal 2019

Foto: Većina žena robija u tuzlanskom zatvoru

Ruža Jelić

Ruža Jelić iz Usore osuđena je na 20 godina robije zbog četverostrukog ubistva koje je počinila 1998. godine. 

Ubila je ljubavnika, ženu za koju je sumnjala da je druga ljubavnica njenog ljubavnika te još dvije žene u selu za koje je posumnjala da znaju za njenu izvanbračnu vezu. Sve četvero je usmrtila sjekirom.

Slobodanka Boba Tošić

Žene BiH kriminal 2019

Nekadašnja misica BiH, "Playboyeva" zečica i učesnica rijalitija Slobodanka Boba Tošić nalazi se na crvenoj Interpolovoj potjernici zbog pomaganja Darku Elezu u pokušaju ubistva svog kuma Đorđa Ždrale.

Sve se odigralo aprila 2006. godine, a njena uloga bila je da namami žrtvu na mjesto gdje su u zasjedi čekali, kako se tada sumnjalo, Darko Elez i Branimir Minić.

Sud BiH osudio ju je na dvije i po godine zatvora zbog krivičnog djela zločinačkog udruživanja u vezi s krivičnim djelom teškog ubistva.

POVEZANO
Slobodanka TošićBIVŠA MISSICA BiH SLOBODANKA TOŠIĆ: Bila u suzama zbog krava i ovaca, a sad ide u zatvor!