U kolumni koju je nazvao "Sistem zdravstvene zaštite sad i za vrijeme Tita (Hipokrat nekad i sad)" prof. Akif Smajlović iznosi svoje viđenje trenutne situacije u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte!

- Kad uđete na Fb. tražeći zanimljivosti, vijesti, objave prijatelja ili portala, trebate biti spremni na veliki broj poziva za pomoć za liječenje naših građana. I tada shvatite u kakvom sistemu zdravstvene zaštite obični «smrtnici» žive.

Na više portala vijest da je u jednoj sarajevskoj bolnici ispražnjen sedmi sprat kako bi doktor iz Beograda operisao u tajnosti, vjerovatno nekog političara ili milionera, svejedno («Dnevni avaz» piše da je tajni pacijent možda Sebija Izetbegović, op.prir.).

POVEZANO
Operacija black`Procurilo` više detalja o MISTERIOZNOM PACIJENTU: Operisan na 7. etaži Centralnog med. bloka KCUS-a

Naravno, da kao i svi želim da tajanstveni pacijent bude dobro, ali se tada javlja misao na dio teksta Hipokratove zakletve iz 1948. god. iz Ženeve: «u vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri, vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti...» Ovo gore je primjer kršenja navedene zakletve koja se odnosi na klasu, očito bogat pacijent.

A kako je nekada bilo?

Kao i obično, na svom ličnom primjeru ću objasniti. Ne razmišljajući o posljedicama, jedno davno ljeto 1980 i neke kupao sam se u bazenu na Pepelarima (Park prirode BABINA) u kojem je bila hladna voda. Mjesec poslije dolazi do prvih bolova, otežanog kretanja. Odlazim u zeničku bolnicu gdje dr. Mutapčić Selima na osnovu nalaza postavlja dijagnozu REUMATOIDNI ARTRITIS (teški oblik reume). Po izlasku iz bolnice šaljem nalaz faksom u LJUBLJANSKU KLINIKU, sa molbom da me prime. Dan poslije iz klinike stiže mi odgovor da dođem za 5 dana. Danas, da biste otišli na liječenje van BIH treba vam niz odluka i ako imate veze ili ste političar možete se nadati odlasku na neku dobru kliniku.

Bolest je sastavni dio života i ako je tajni bolesnik političar njegova obaveza je da javnost upozna s tim. Kad je drug TITO liječen u Ljubljani svakodnevo je javnost preko saopćenja konzilija bila upoznata o njegovom zdravstvenom stanju.

Da zaključim: Hipokrat je «umro» u ovoj državi 1991. godine dolaskom «demokratije».

Napomena: Stavovi izneseni u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove portala Doznajemo.com!