Jauci i pozivi u pomoć Edine Bešlagić čuli su se nakon eksplozije u kojoj je u ponedjeljak sat iza ponoći smrtno stradala ova 57-godišnja žena, koja je živjela sama. Tragedija se dogodila u naselju Bešlagića Brdo u Doboju (BiH).

Jeziv prizor, ugljenisano tijelo Bešlagićeve, zatekli su vatrogasci nakon što su ugasili požar, koji je buknuo iza ponoći, kada je, kako se pretpostavlja, eksplodirala grijalica na plin u dobojskoj ulici Gornji Šušnjari. Na licu mjesta danas su bili vidljivi tragovi vatrene stihije na kući, a o silini ekspolozije svjedoče i izbijeni prozori i vrata, kao i komarnik, koji je ležao na trotoatu, te staklena srča koja je pokrila dvorište i dio ulice.

Eksploziju je čuo komšija stradale žene Smajo Đulbić, kojeg nismo zatekli kod kuće, a njegova supruga, potresena onim što se dogodilo, ispričala je da je on pokušao da otvori vrata kuće i pomogne Edini.

- Nešto je palo na vrata, pa nije mogao da ih otvori. Čulo se da zapomaže, dva-tri puta je dozivala u pomoć, ali nije se moglo ući u kuću i od plamena, ispričala je Đulbićeva supruga.

Đulbići su pozvali policiju i vatrogasce, koji su odmah izašli na lice mjesta.

- Brzo su došli, ali nije joj bilo spasa. Našli su njeno ugljenisano tijelo, bacila ju je eksplozija na zid, ispričao je Rešad Bešlagić, stric stradale žene, kojeg smo zatekli ispred oštećene kuće u kojoj je trajao uviđaj.

ŽIVJELA SAMA. Komšije tvrde da je Edina živjela sama, razvedena je i nema potomaka, te da je navodno dva dana prije eksplozije ostala bez drva, pa je kuću zagrijavala grijalicom na plin, koja je vjerovatno eksplodirala.

- Ja nisam ništa čula, iako se moja kuća nalazi odmah iznad njene. Do ponoći sam gledala Olimpijske igre na televiziji, a potom sam zaspala, a iako je sat kasnije odjeknula eksplozija, nisam čula, navela je komšinica.

Edina je, navode, nekada ranije radila u trgovini, svojevremeno je bila zaposlena i u nekim dobojskim picerijama.

- U posljednje vrijeme je pravila jufke i prodavala, te se tako izdržavala. Bila je sama, navode komšije.

IZ POLICIJSKE UPRAVE DOBOJ potvrdili su kako je tokom gašenja požara u kući vlasništvo E.B., koji je izbio 55 minuta nakon ponoći, pronađeno ugljenisano ljudsko tijelo.

- Unutrašnjost kuće je potpuno izgorjela. O navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj, pišu Nezavisne novine.

Prije dva dana, prema tvrdnjama komšija, nestalo joj je drva, pa se grijala na plinsku bocu, priključenu na grijalicu. Iako u dobojskoj policiji i nakon obavljenog uviđaja, osim požara u kome je u jednoj od prostorija pronađeno ugljenisano tijelo E.D. ne navode ništa drugo, očigledno je da je požar izazvala snažna eksplozija plinske boce. Detonacija je izbila prozore i vrata koji su letjeli desetak metara dalje od kuće.

Ipak, stvari bi trebale biti poznatije, nakon što se obavi obdukcija nastradale žene i nakon što izvještaj podnese inspektor protivpožarne zaštite PU Doboji i drugi vještaci iz ove oblasti.

TREBALA SVJEDOČITI. Zanimljivo je da jelahba.info, uz fotografije s mjesta događaja, donosi i još jedan detalj vezan za ovu tragediju.

- Danas od članova porodice i familije smrtno stradale Edine Bešlagič doznajemo, oni nam ukazuju na jedan događaj iz ratnog perioda. Naime, u istoj kući za vrijeme rata, pred očima smrtno stradale Edine Bešlagić su zaklani njen otac i majka. I proces pred dobojskim okružnim sudom gdje je smrtno stradala trebala svjedočiti trebao je početi u trećem mjesecu ove godine.

 Bešlagića brdo eksplozija 12/02/2018 1

 Bešlagića brdo eksplozija 12/02/2018 1

 Bešlagića brdo eksplozija 12/02/2018 1

 Bešlagića brdo eksplozija 12/02/2018 1

(Doznajemo.com)