U ulici Janka Jolovića na broju 3 u sarajevskom naselju Dobrinja jučer je oko 10:20 sa minuta izbio požar u stambenoj zgradi na prvom spratu. Kako navode komšije vlasnici stana žive u inozemstvu te ga izdaju studenticama koje za vrijeme požara nisu bile u stanu. Međutim, požar se velikom brzinom proširio i na stan na drugom spratu u kojem se nalazila starica Redžifa H. u komšiluku poznata kao Rifa.

Povezani sadržaj:

Jedna od stanarki uspjela je doći do drugog stana u kojem se nalazila stradala žena.

"Rekla mi je da će izaći dok se spremi i uzme neke lične stvari. Čak je uspjela zaključati vrata, nakon čega se vjerovatno nagutala dima i srušila u haustoru. Priliko pada udarila je glavom jer sam vidjela krv. Nju su iznijeli vatrogasci ispred zgrade. Davale je znake života. Ubrzo je stigla Hitna pomoć, koja je pokušala reanimirati, ali nisu uspjeli", prisjetila se stanarka, piše Avaz.

U tim trenucima velika drama odvijala se na četvrtom i petom spratu ove zgrade. Junak u ovoj priči je hrabra Amila Ramović , koja je bila prisebna u teškim trenucima. Ona je prvo obavijestila policiju, a onda je sa jednom nanom s petog sprata išla od stana do stana kako bi upozorila ostale komšije na požar.

“Uspjele smo stići do četvrtog sprata. Ali , kada smo krenuli na treći, bilo je puno dima, te smo se vratili i svi ušli u lift i izašli ispred zgrade”, izjavila je Amila Ramović, koja je istakla da je uradila ono što bi i svaki čovjek.

Kako tvrde komšije Redžifa H. je bila vitalna žena. Njena rodica koja je često obilazila bila je jučer na licu mjesta.

Nakon nekog vremena ispred zgrade stigle su i studentice koje su živjele u ovom stanu. Kada su vidjele tijelo prekriveno bijelom plahtom nisu mogle sakriti suze.

Požar Dobrinja 23/05/2017 6

Vatra je uspjela zahvatiti i stan na trećem spratu, ali brzom reakcijom vatrogasne službe spriječena je veća katastrofa. U gašenju požara učestvovala su tri vatrogasna vozila.

Na mjesto događaja prvi su stigli policajci, koji nisu mogli ništa učiniti, jer u zgradi nije bilo aparata za gašenje požara. Prema informacijama od stanara, aparati su navodno ukradeni. Ovo je treći požar koji je izbio u ovoj zgradi. Prije ovog gorjeli su jedan stan i balkon.

Izvršenim uviđajem je konstatovano da je do požara došlo uslijed slabih kontaktnih spojeva na dva produžna kabla koji su bili uključeni u zidnu utičnicu, a koji su improvizovano napravljeni i neodgovarajućeg su presjeka, nakon čega je došlo do paljenja gorivih predmeta i širenja požara na cijeli stan. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog događaja, piše N1.