Bio je dijete za uzor, odličan đak u školi, za njega se nije znalo, otkrila je za "Nezavisne novine" Banjalučanka nastanjena u zgradi u kojoj je odrastao Edin Gačić (43), koji je već odrobijao dva ubistva, dok zbog još dva za njim tragaju sve policijske agencije.

U jednoj od stambenih zgrada u banjalučkom naselju Sime Matavulja zavladao je šok nakon novih zločina.

- Posljednji put sam ga ovdje vidjela ljetos. Prije pet-šest mjeseci. Nisam s njim puno zalazila u priču, odgovorila bih mu što me je pitao. Kao dijete nikakve probleme nije pravio, a vjerujte, gledala sam ga kako raste, otkriva za spomenuti list ova mještanka.

POVEZANO
Gačić putokaz 1GAČIĆ NA FEJSBUKU ostavio trag gdje će idući put nekog ubiti?! (JEZIVO)

Upitana da li se nakon svega plaši, ona glavu okreće lijevo-desno, ali potom i otkriva da nije ravnodušna.

"Nemojte me samo za ime pitati, nikad se ne zna hoće li se vratiti", navodi ona, te dodaje da je Gačić prodao stan u ovoj zgradi, ali da ni nove gazde tu ne žive.

SPONZORISANI VIDEO ISPOD:

Žena dalje dodaje da je Gačić iz divne, radničke porodice.

"Otac mu je porijeklom iz Srpskih Toplica i davno je umro, a majku je Edin ubio. Oboje njegovih roditelja radilo je u fabrici obuće. To su bili ljudi za poželjeti", otkriva naša sagovornica.

POVEZANO
Edin Gačić 3Edin Gačić OBJAVIO SNIMAK: "Ova žena mi je pomogla da preživim kad sam izašao iz zatvora!"

Kako "Nezavisne novine" doznaju od stanara ove zgrade, ovih dana im je dolazila policija i raspitivala se šta znaju o Gačiću. Većina stanara priznaje da su čuli o stravičnim zločinima koji se Edinu stavljaju na teret, ali ne žele ništa da komentarišu jer, kako tvrde, ne znaju ništa.

Dok oni sliježu ramenima, više od 1.300 policajaca je na terenu na području Kantona Sarajevo, gdje se traga za Gačićem, koji je ranije odrobijao ubistvo saborca Ismeta Gunića i majke Sifete, a odnedavno je osumnjičen i da je izrešetao trgovca Sauda Sultanića (39) u Sarajevu, ali i policajca Mahira Begića (46) u Suhodolu.

Operativnom akcijom potrage rukovodi FUP u saradnji s MUP-ovima Sarajevskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"U akciju se uključio i tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te zajednički pretresaju objekte i područje u Suhodolu, prema Kiseljaku i Kreševu. To područje nadlijeću helikopter i dronovi. Jedinice MUP-a Srednjobosanskog kantona pregledaju područje Kreševa do Lepenice, te idu u susret policajcima koji pretražuju područje u Sarajevskom kantonu", izjavio je Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, dodajući da pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo pregledaju područje svog djelovanja. Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, najavio je da će, ukoliko ove policijske snage ne budu dovoljne, tražiti da im Predsjedništvo BiH na raspolaganje stavi Oružane snage BiH.

POVEZANO
Gačić potragaDossier Edina Gačića LEDI KRV U ŽILAMA!! Bilo je pitanje dana kad će OPET NEKOG UBITI?

Na sjednici u utorak Vlada Kantona Sarajevo trebalo bi da donese i zvaničnu odluku o iznosu nagrade za korisnu informaciju o Gačiću, a prema nezvaničnim informacijama koje su se danas pojavile, ta nagrada bi trebalo da iznosi 50.000 KM.

Zbog straha koji se uvukao među stanovništvo zbog Gačića, pojedine škole, kao što je ona u Suhodolu, bile su poluprazne, a slično je i u OŠ "Hilmi ef. Šarić".

Kako je danas objavljeno, izvori bliski istrazi otkrili su, nakon obavljenih razgovora s osobama koje su bile u zatvoru sa Gačićem, da sve ukazuje na to da je on pomno planirao svoj krvavi pohod. Tako je Gačić u zatvoru trenirao i vježbao svoje tijelo da izdrži u ovakvim situacijama, s minimalno hrane i vode. Zanimljivo je i da je, po izlasku iz zatvora, prije dvije godine, trenirao i u Banjaluci i stekao certifikat za sportskog instruktora, odnosno ličnog trenera.

"Nije mi bilo drago, ali nismo mogli ništa jer je on tada bio slobodan čovjek. Ja nisam sudija da mu sudim. Normalno se ponašao prema ljudima koji su vršili obuku. U razgovoru s ljudima koji su to vodili, doznao sam da je on imao plan da ide negdje da radi na brodu, te da mu je za to potreban sertifikat", izjavio je za "Nezavisne novine" Miroslav Bundalo, predsjednik Fitnes saveza Republike Srpske.

Izvori bliski istrazi podsjećaju na Gačićevu ratnu prošlost i ističu - da ko zna ko ga je sve obučavao. Da je dobro obučen, pokazuje njegovo ponašanje.

POVEZANO
Šije Tešanj 22/02/2019FEDERALNA TV JAVLJA: Edin Gačić viđen na području Tešnja, pokucao na vrata porodice i tražio PARE!?

"On se kreće uz prugu i ne ostavlja trag, a odranije znamo da je za prebacivanje koristio voz. Po konfiguraciji tijela se vidi da je dobro treniran i zbog toga preživljava", pojašnjavaju policijski izvori, te dodaju da su policajci na terenu pronašli tragove koji ukazuju na to da je krvnik bio na određenim lokacijama, ali je još na korak ispred njih.

Izvori bliski istrazi podsjećaju da je Gačić asocijalna osoba, psihopata i šizofrenik, ali vrlo dobro zna šta radi i uživa u tome jer se to vidi po načinu ubijanja.

Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske, izjavio je da će pripadnici MUP-a Srpske učiniti sve što budu mogli kako bi Federalnoj upravi policije pomogli u pronalaženju i hapšenju Gačića.

Edham Veladžić, direktor KPZ-a Luke Bihać, tvrdi da tokom boravka u ovoj ustanovi Gačić nije izazivao probleme niti pokazivao bilo kakve znakove antisocijalnog ponašanja. Naveo je kako nije stekao utisak da se radi o opasnoj osobi, jer je izgledao sasvim smireno i nije zahtijevao bilo kakve medicinske tretmane.

Međutim, tokom redovnih psihijatrijskih vještačenja, ljekari su otkrili da Gačić ima teške psihičke probleme.

"Naš psihijatar je, ipak, utvrdio da se u dubini uma tog čovjeka krije nešto čudno što bi moglo predstavljati problem za okolinu. Bio je, po mišljenju psihijatra koji je ovdje s njim radio, previše hladna osoba i bez emocija", objasnio je Veladžić i dodao da se detaljnom psihološkom analizom došlo do zaključka da se radi o ličnosti kod koje je dijagnosticirana kombinacija šizoidnog i paranoidnog poremećaja ličnosti. Dodao je da se tokom boravka u KPZ Luke nije ni sa kim družio, a komunicirao je sa drugima isključivo po potrebi i vrlo rijetko.

U dokumentu iz KPZ-a Luke u Bihaću navodi se da je Gačić, prema dokumentaciji koja je bila na raspolaganju lokalnom medicinskom timu, odrastao u nepovoljnim porodičnim uslovima. U sedmoj godini je ostao bez oca, nakon čega je brigu o njemu preuzela njegova majka, koja je, prema njegovim tvrdnjama, bila stroga i rigidna, što je bio razlog da već kao maloljetnik počne bježati od kuće.

POVEZANO
Gačić potragaČovjek kojeg traži sva policija EDIN GAČIĆ OD JEDNE NANE TRAŽIO PAŠTETE I HLJEBA, a onda joj rekao..

Priča o ubici Edinu Gačiću, za kojim traga više bh. policijskih agencija, davno je prešla granice BiH, a u ponedjeljak je obišla i svijet.

Došla je i do "New York Timesa", koji piše kako je policija u BiH pokrenula "lov na čovjeka" koji je u nekoliko dana ubio dvije osobe i time izazvao paniku.

"Washington Post" ističe da su policijske agencije pozvale građane u pomoć te da, ukoliko vide Gačića, informaciju prijave najbližoj policijskoj stanici. 

Pozivajući se na svjetsku agenciju "Associated Press", svjetski mediji dalje prenose kako policijske snage upozoravaju da je Gačić naoružan i izuzetno opasan. Podsjeća se da motiv posljednja dva ubistva nije jasan, što građane navodi na dodatni strah i zaključak da Gačić ubija nasumice.

POVEZANO
Mahir Begić ubijeni policajacOVO JE POLICAJAC KOJI JE VEČERAS UBIJEN U SUHODOLU: Na licu mjesta zatečen stravičan prizor