Povodom koncerta virtuoza sa gitarom Adnana Ahmedića koji se treba održati u HD Herceg Stjepan Kosača 17.09.2016. godine u 19.30 sati, danas je u Mostaru održana press konferencija, na kojoj je prisustvovao veliki broj novinara.

Ahmedić je najavio izvođenje reportoara koji se uklapa u mediteranski ambijent koji Mostar zasigurno nosi. On je kazao da prvi put nastupa u ovoj dvorani i pozvao je publiku da prisustvuje događaju koji bi trebao biti prilika za opuštanje u ovom dosta stresnom vremenu.

Ulaz na koncert je slobodan.

IMKA koncertna agencija kroz svoj program i aktivnosti radi na promociji klasične muzike i konzistentnu izgradnju zajedničkog identiteta i proeuropske svijesti u Bosni i Hercegovini i lokalnoj zajednici - navodi se.

Repertoar Koncerta
I.
La Colegiala -valter Leon
El porompompero -Manolo Escobar
Manha de Carneval – L.Bonfa
La Cumparsita – H.Matos Rodriguez
Quizas quizas quizas -Osvaldo Farres
Xodo Da Baiana -Dilermando Reis
Tears in Heaven -E.Clapton
El condor Pasa -Peruvian Traditional Song

II.

Etida III – J Iaconeli
Grand Vals – F.Tarrega
Chi Mai E Moricone
Good bad Ugly E Moricone
La Citta E Pullacanella -Claudio Mattone
O Sarachino -R. Carosone
Take Five D Brubeck
Pirates of the Carribean -Hans Zimmer

***

Adnan Ahmedić rođen je 1975. u Sarajevu, te je umjetnik je s izuzetno istančanim pristupom muzici. Dosad je održao 20 koncerta širom Bosne i Hercegovine.

Ima diplomu i zvanje profesora klasične muzike koje je stekao na "Prayner Konservatorium" u Austriji. Radi kao profesor, a dosad je izdao albume "Solo&chamber” u izdanju "Sarajevodiska" i ''Mediterranean Fusion'', te "Fiesta".

Njegovo sviranje gitare predstavlja sjajnu kombinaciju virtuoznosti, moćnog izraza i delikatnog zvuka. Imao je priliku studirati sa sjajnim Ivanom Kalcinom 1997., te je nešto kasnije i diplomirao u Beču na Univerzitetu 'Prayner konservatorium'. Ahmedić je također pohađao časove gitare kod poznatih gitarista kako što su: Roberto Aussel, Alvaro Pierri, Costas Cotsiolis, Tadaschi Sasaki... Nastupao je širom Europe i Sjedinjenih Država, a svirao je i kao solist u sklopu nekoliko simfonijskih orkestara.

(Doznajemo.com/Tatjana MIKULIĆ)