Vijest o smrti 39-godišnje trudnice potresla je prije 11 dana ljude u Bosni i Hercegovini. Ovaj šokantni slučaj desio se tokom prošlog vikenda na UKC RS u Banjaluci, a policiji je sve to prijavio suprug preminule žene. Šta je tačno dovelo do smrti trudnice, ispituju policija i tužilaštvo, ali i stručni tim koji je formiran u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Preminula žena, Ilijana Manojlović, je bila u 17. sedmici trudnoće.

POVEZANO
TUGA sestra UKC BanjalukaTRAGEDIJA U BANJALUCI: Umrla trudnica (39). Primljena u petak kasno popodne, preminula sutra u 10:35

INFEKCIJA. Izvor uključen u istragu je pojasnio da je gospođa Ilijana u UKC RS radila amniocentezu i da je tada došlo do određenih problema zbog kojih je dobila infekciju, sa kojom se nije uspjela izboriti i drugi dan je preminula.

Po nalogu dežurnog tužioca obavljena je obdukcija u Zavodu za sudsku medicinu i tom prilikom utvrđeno je da je infekcija uzrok smrti ove žene. Prema prvim rezultatima u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

POLICIJA. Oko smrti porodilje su se oglasili i iz Policijske uprave Banjaluka koji su potvrdili da im je slučaj prijavljen 18. 04. ove godine

- O svemu je obaviješten dežurni tužilac koji je naredio obdukciju, te naložio de se pošalje zahtjev UKC Republike Srpske da dostave medicinsku dokumentaciju – objasnila je predstavnik za javnost PU Banjaluka Danijela Mučibabić.

Ilijana Manojlović 2

PRIJATELJI preminule žene ispričali su novinarima da su u šoku nakon što su doznali šta se desilo.

- Ilijani je ovo druga trudnoća i koliko znam nije imala nikakvih problema. Bila je u četvrtom mjesecu trudnoće pa je morala zbog godina uraditi amniocentezu. Šta se tu desilo to ne znam, ali ako postoji neka greška ljekara ili nekog drugog, onda neko mora odgovarati da se ovo ne bi opet ponovilo – smatra jedna od prijateljica preminule žene.

Dodaje da je iza Manojlović ostao suprug i maloljetni sin i da je sahrana na Rebrovačkom groblju.

STRUČNI TIM. U UKC Republike Srpske potvrdili su da je formiran stručni tim za utvrđivanje okolnosti u vezi sa smrću porodilje.

- Imenovana je hospitalizovana u našoj ustanovi 17. aprila u kasnim poslijepodnevnim časovima, a preminula je drugo jutro oko 10:35h – navedeno je iz UKC RS.

Oni su naveli da o ovom slučaju ne mogu iznositi više informacija jer se radi o privanosti treće osobe, a te su informacije "višestruko zaštićene zakonskim propisima".

Vlado Đajić, direktor UKC RS, odbio je odgovoriti na pitanja novinara u vezi sa smrću trudnice.

Na pitanje šta je uradio Stručni tim koji je formirao za ispitavanje okolnosti smrti trudnice Ilijane Manojlović, Đajić je izjavio:

- Zamolio bio vas da jednu takvu tragediju ne zloupotrebljavate ovdje na cesti. Službe rade na tome, ispituje se sve i molim vas da ovdje na ulici takve stvari ne komentarišemo i ne reagujemo, naročito što sam ja i prijatelj sa pojedinim članovima te divne porodice - izmađu ostalog piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Na spomenutom blogu piše i da tijelo preminule trudnice nije držano u hladnjači do obdukcije. Navodno, tijelo je van hladnjače držano dva dana, jer je obdukcija urađena 20.04...

Špekuliše se i da je mogući uzrok smrti to što nije na vrijeme urađena kiretaža, nakon što je ultrazvukom ustanovljeno da je plod mrtav, 17.04., nešto prije 19 časova.