Izgubljeni mladić i djevojka za kojima se tragalo na planini Bjelašnici pored Sarajeva su pronađeni u okolini sela Lukomir, bez povreda, javila je Gorska Služba Spašavanja Sarajevo.

- U ovim trenucima kreće transport prema Bjelašnici, a potom i za Sarajevo. U akciji su učestvovala dva tima spasilaca te dvoje motorne sanke - navedeno je oko ponoći. Navodno su nestali pronađeni u jednoj drvenoj kućici, promrzli i gladni. U taj su se objekt sklonili nešto prije 19 sati.

GSS Bjelašnica potraga 02/02/20a

Foto: Detalj iz potrage

Prvi tim nije bio u mogućnosti probiti se putem prema Lukomiru zbog nanosa snijega, pa je iz Dugog polja tim spasilaca krenuo pješke sa svom potrebnom opremom.

Poziv za pomoć je ranije došao od familije, a potvrđen je od Operativnog Centra Kantonalne uprave Civilne zaštite (KUCZ) koji je predvodio akciju.

- Radi se o mladiću od 22 godine i djevojci koji su obavijestili porodicu da se nalaze u nekoj kolibi. Nakon toga su ugasili mobitel, jer su prijavili da imaju malo baterije. Radi se o vrlo opasnom terenu zbog prisustva divljih životinja, ali i velikih nanosa snijega, a već u narednom trenutku dočeka vas kamenjar pa ne možete koristiti ni sanke - objasnio je za medije Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) poteškoće koje su bile tokom akcije.

GSS Bjelašnica potraga 02/02/20a