Na Dobrinji je pronađena djevojčica Adelisa Čelić (16) koja je prije tri dana nestala na području općine Ilidža, potvrdio je za "Oslobođenje" Fahrudin Dobrača, vođe tima Gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad Sarajevo.

- Djevojčica je pronađena u sarajevskom naselju Dobrinja. Poslana je na pregled u bolnicu, pomalo je promrzla i nadamo se da će sve biti uredu, izjavio je je Dobrača.

Objasnio je da je djevojčica pronađena u prvoj hraniteljskoj porodici koja se prije brinula o njoj.

- Imali smo informacije da je viđena na Autobuskoj stanici u Sarajevu i u Buća Potoku, no ona je po sjećanju došla na Dobrinju pred zgradu u kojoj živi njena prva hraniteljska porodica, izjavio je Dobrača.

Podsjetimo, 16-godišnjakinja je nestala 12. januara, a u njenoj potrazi su učestvovali Federalna uprava civilne zaštite i GSS Novi Grad koji su rukovodili potražnom akcijom i gdje su im se pridružile kolege GSS llidže i GSS stanice Sarajevo.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak izjavio je da su djevojčici čitav dan bili na tragu, a da su je pronašli u sarajevskom naselju Dobrinja.

- Djevojčica se tri dana skrivala. Naši ljudi nalazili su se na svim mjestima na kojima bi ona mogla da se skriva. Nije znala gdje će, htjela je da se prebaci kod neke prijateljice u Donji Vakuf, a za to je skupljala novac na Željezničkoj stanici , naveo je Solak.

Prema njegovim tvrdnjama, kad djevojčica nije uspjela skupiti novac krenula je ka hraniteljskoj porodici na Dobrinji.

- Sada je na sigurnom i nadležni će dalje uraditi sve što je neophodno u ovakvim slučajevima - zaključio je Solak.

Na terenu su protekla 24 sata osim pripadnika FUCZ-a i policije bili i članovi GSS Novi Grad Sarajevo, GSS Ilidža, te članovi GSS Stanica Sarajevo s potražnim psom.

12:18 h

Spasioci Gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad Sarajevo od jučer intenzivno tragaju za 16-godišnjom djevojčicom Adelisom Čelić, koja je prekjučer nestala u naselju Doglodi u općini Ilidža. S druge strane, na mostu Drvenija, gdje su korisnici društvene mreže Facebook jutros u 11 najavili okupljanje i polazak u potragu za djevojčicom, niko se nije pojavio.

Kako je za Faktor izjavio Fahrudin Dobrača, voditelj GSS Novi Grad Sarajevo, oni su sinoć preko kantonalnog Operativnog centra Civilne zaštite i Operativnog centra CZ Novi Grad dobili poziv da krenu u potragu za djevojčicom.

- Odmah smo se organizovali i prikupili neke informacije, te pokrenuli potragu. Sinoć smo do tri sata pretraživali lokacije od mjesta nestanka u Doglodima, do Peljtona na Ilidži. Pretraživali smo i napuštene objekte, ali nismo pronašli ništa sumnjivo - navodi Dobrača.

Potrazi su se kasnije pridružili i spasioci GSS Ilidža.

- Trenutno pretražujemo dio oko mjesta nestanka i kuće gdje je posljednji put viđena. Spekuliše se da je dijete viđeno i u drugim naseljima u gradu, te se sve informacije provjeravaju - zaključuje Dobrača.

Građani Sarajeva sinoć su se sami organizovali ili pojedinačno pretraživali lokacije na kojima bi djevojčica mogla biti, kao i naselja u kojima stanuju, ali od nje nije bilo niti traga.

U međuvremenu je na Facebooku počeo kružiti poziv na organizovano okupljanje na mostu Drvenija jutros u 11 sati. Iako je većina sarajevskih portala rano jutros prenijela ovaj apel, niko od građana u dogovoreno vrijeme nije bio na mostu.

Na mostu se u 11 sati nalazio tek poneki prolaznik, a na banderi pored glavne ceste zalijepljen je plakat sa fotografijom djevojčice. Ispod fotografije je poziv građanima da pomognu u potrazi, kao i da sve informacije koje bi o njoj mogli imati, prijave u najbližu policijsku stanicu ili na besplatne telefone 122 i 121.

Adelisa je djevojčica s posebnim potrebama, a posljednji put je viđena 12. januara u poslijepodnevnim satima na području općine Ilidža.

Ima plavu kraću kosu i sitnije je tjelesne građe, a na sebi je imala crnu, kraću jaknu, farmerice i sive zimske čizme.

Njen nestanak prijavljen je MUP-u Kantona Sarajevo, te je policija odmah započela potragu za nestalom djevojčicom.

Adelisa Čelić nestala Drvenija 1