Majčinska ljubav ulila je Dragani Popadić (31) i hrabrost i snagu pa je od naoružanog, razjarenog i vjerovatno pijanog svekra Radeta Popadića (58) uspjela sačuvati svog sedmogodišnjeg sinčića. U toj borbi ona je teško ranjena, ali je, nakon toga, pomahnitalom muškarcu otrgla pištolj i tako ga, moguće je, spriječila da joj ubije sina.

Ukratko, ovo je stav mještana Strojica, nadomak Šipova, gdje se preksinoć, nedugo nakon što se smrklo, u kući Popadića odvijala drama kakvu ovo selo ne pamti, a koja je potrajala sve do juče popodne, kada se Rade predao policiji, nakon bjekstva u kojem je poslije krvavog pohoda bio.

Sjatile su se, prethodno, brojne policijske patrole u ovo razuđeno selo, te su za Radetom tragale češljajući gotovo svaki pedalj nepristupačnog terena, zalazeći u svaku napuštenu kuću, štalu, šupu...

Dok je jedna patrola dežurala kod kuće gdje se sve desilo, policijski džipovi su uzduž i poprijeko prekrstarili Strojicama u potrazi za odbjeglim muškarcem, koji je, po tvrdnjama mještana, umalo ubio vlastito unuče.

- Rade se već mjesecima ponaša bahato, pije, galami. Obolio je, ima tumor na grlu i operisan je prije pola godine, a od tada ne može ni da priča. Međutim, pije. A tada uglavnom nagrabuse ukućani. U selu dobar, u kući belaj, rečenice su kojim Radetovu narav opisuje jedna mještanka.

Popadić je, nastavlja nam ona, u srijedu naveče ponovo izgubio kontrolu nad sobom. Po zlu je pošlo kada je unuk pokušao da ga urazumi.

- Rade je stolicom počeo da lupa po golfu, koji je bio parkiran u njegovom dvorištu, gdje ga često ostavlja jedan čovjek koji tu autom dolazi na posao. Vidjevši to, izletio je ispred kuće njegov unučić i rekao mu: 'Djede, što lupaš, sad će moj tata morati sve to da plati', prisjeća se za "Nezavisne novine" mještanka.

Tada je, dodaje ona, Popadiću "pukao film". Utrčao je u kuću i obrušio se na unuka, a zatim otišao na tavan, te pronašao pištolj koji su od njega ukućani krili, pa čak i zaključavali.

- Da li je htio pucati u unuka, ne znam. Dušu griješiti ne mogu. Ali, jeste, pričaju ljudi da se baš na unučića ustrijemio pištoljem. Dragana je branila sina. Stala je ispred cijevi. Sina je gurnula od sebe. Draganu je Rade u grudi pogodio, a ona mu je zatim uspjela oteti pištolj. Tada je pobjegao mercedesom, naglašava jedan mještanin.

U kući gdje se sve ovo dešavalo, u prizemlju, žive Rade i njegova supruga Rada, te njihov sin Nedjeljko i njegova supruga Dragana, kao i njihov sinčić (7) i kćerkica (4). Na spratu iznad su drugi Radetov sin i njegova supruga. Unučica, u vrijeme napada, nije bila tu, baš kao ni sinovi, koji su radili.

- Dakle, pištoljem je na njih udario u momentima kada sinovi nisu bili tu. Onda je pobjegao. Mercedes su mu našli u obližnjem zaseoku, pored puta, a on je otišao negdje. Čujem i da bombu uza se ima, tvrdi jedna mještanka, ali tu priču treba uzeti s rezervom, jer je niko zvanično nije potvrdio.

Potvrđeno nam je, međutim, da je Rade uhvaćen juče oko 14 časova.

- Tumarao je po selu, a onda je otišao do kuće jednog policajca, koji nije bio na dužnosti. Policajac je pozvao kolege, koje su ga uhapsile, pojašnjava izvor, te dodaje da je Popadić, i zvanično, osumnjičen za pokušaj ubistva.

Dok se u Strojicama zbivala drama, ljekari Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS u Banjaluci ukazivali su pomoć ranjenoj ženi.

- Primljena je s ustrelnom ranom grudnog koša. Pacijentkinja je hirurški zbrinuta i njeno zdravstveno stanje je trenutno stabilno, naveli su iz UKC RS.

Šipovo porodična drama 11/17