Slučaj prevare u Srbiji!

Žrtva, Marko M., poručio je crne patike jednog skupog brenda, a u paketu dobio nekoliko puta jeftiniju crvenu kopiju drugog velikog proizvođača. Prodavac je nestao bez traga, blokirao ga, odbija pozive, a onda promijenio i naziv stranice.

Kada naručujete robu preko Fejsbuk ili Instagram stranica, budite spremni na to da Vam može stići proizvod koji nije ni nalik onom koji ste vidjeli na fotografijama!

POVEZANO
Jakna Internet prevara 1KUPILA JAKNU PREKO INTERNETA: Kad je stigao paket, umalo nije pala u nesvijest! (FOTO)

Naručivanje preko sumnjivih stranica na društvenim mrežama znači da Vam tu niko ne garantuje kvalitet i bezbjednost, a samim tim ni šta ćete zateći u paketu kada ga platite, piše Zaštitnik potrošača.

Samo jedan u nizu prevarenih potrošača koji su "izvisili" za narudžbinu preko Interneta bio je i Marko M. iz Beograda, koji je preko Instagram stranice "sell_s......." poručio patike.

Prema njegovim tvrdnjama, sve je djelovalo veoma profesionalno i dečko po imenu D. C. zaista je bio ljubazan preko poruka, ali agonija je nastala kada je otvorio paket i vidio šta je zapravo dobio za 4.400 dinara (oko 37,5 eura).

- Danima već tražim patike preko Internet stranica i zaista mi nije prvi put da kupujem online. Zapratio sam ovu stranicu i stupio u kontakt sa prodavcem. Sve je izgledalo profesionalno i ni slutio nisam da iza ovog profila stoji prevara. Poručio sam crne patike marke "aleksandar mekvin", a dečko koji ih prodaje je bio toliko ljubazan da mi je ponudio i zamjenu u slučaju da nešto ne odgovara. Poručio sam model koji sam želio, i rečeno mi je da stiže za dva dana. Tako je i bilo. Bio sam oduševljen, platio sam kuriru paket, a onda je nastala agonija jer sam shvatio da sam prevaren - otkriva Marko i dodaje:

- U kutiji uopšte nisu bile patike koje sam poručio, već neke crvene, koje ni približno ne vrijede para koje sam dao! Bio sam bijesan, i odmah sam pozvao broj telefona izvjesnog Dejana, koji se vodi kao pošiljalac. Nije mi se javio, probali smo sa nekoliko drugih brojeva, odgovora nije bilo.

Poslao sam mu i poruku preko Instagrama, da bi me nevjerovatnom brzinom blokirao!? Da je riječ o običnoj prevari, potvrđuje i činjenica da je za 24 sata promijenio i naziv stranice.

Čak i adresa koju je ostavio u brzoj pošti, Mihajla Pupina 116, u Vršcu, na bijelim stranama ne postoji. Prijaviću slučaj nadležnima i smatram da potrošači moraju biti zaštićeni kada kupuju online - zaključuje.

POVEZANO
Isporuka paketa ilustracijaUPOZORENJE POLICIJE! Nemojte da vam se desi kao ženi iz Šipova: Htjela blender, jorgan, 2 tepsije...

Predsjednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić predlaže da kupci odustanu od svake kupovine ukoliko prodavac ne želi da lično uzmete robu ili ne možete da je provjerite prije plaćanja.

- Ovo je tipičan primjer prevare i obmane potrošača! I to i jeste zamka kada se naručuje online, naročito preko neprovjerenih Internet stranica na društvenim mrežama. Najbolje je da kupci zakažu susret sa prodavcem kako bi mogli da provjere ispravnost robe.

Najveću opasnost od prevare nosi to što je kupac dužan da potpiše da je primio neoštećenu pošiljku prije nego što je otpakuje. Veliki problem je i što većina ne zna da potpisuje upravo to, jer poštari i kuriri samo kažu: "Potpišite da ste primili" - napominje Bumbić i smatra da nadležni organi moraju da urede ovu potrošačku sferu i riješe ovakve probleme.

Trgovac koji prodaje robu preko Interneta je dužan da u trenutku zaključenja ugovora, a najkasnije prilikom isporuke robe, preda potrošaču u pisanoj formi:

* obrazac za odustanak od ugovora

* uputstvo za odustanak od ugovora

* primjerak potpisanog ugovora o prodaji robe na daljinu

Potrošač ima 14 dana da odustane od kupovine. Ukoliko je riječ o legalnim, odnosno registrovanim trgovcima, na Fejsbuku i Instagramu moraju da ostave poslovne podatke, odnosno podatke o svojoj djelatnosti, poslovno ime, adresu, telefon, PIB, formulare.

POVEZANO
Paketi u poštiNARUČIO NA INTERNETU JEFTIN APARAT ZA POVEĆAVANJE MUŠKOSTI: Kad mu je otvorio paket unutra bila lupa

(Doznajemo.com/Informer)