Arktički talas zahvatio je sjeverni dio SAD, sa opasno niskim temperaturama u Montani i Sjevernoj Dakoti i obilnim snijegom u drugim dijelovima zemlje. Snijeg i led su izazvali problemena putevima i na stotine saobraćajnih nezgoda. Kao posljedica poledice je život izgubilo najmanje šest osoba, javio je AP.

Najgora nesreća bio je lančani sudar kod Baltimorea, gdje su poginle dvije osobe, a povrijeđeno njih 15, rekao je šef lokalne vatrogasne službe.

- Stanovnici Sjeverne Dakote suočavaju se sa "hladnoćom koja bi mogla da im ugrozi živote", objavila je Nacionalna meteorološka služba.

U Montani se ljudi upozoravaju da se čuvaju hipotermije, dok bi rekordno niske temperature u nedjelju mogle da padnu na čak  -34°C, javlja Glas Amerike.

Meteorolozi su naveli da je riječ o arktičkom talasu koji je iz Kanade zahvatio savezne države na sjeveru i Srednji zapad.

U međuvremenu, snježna oluja zahvatila je Wisconsin, Indianu, Vermont, New Hampshire i Maine. U tim saveznim državama danas se očekuju najveće padavine, i do 15 centimetara u nekim oblastima.

Nevrijeme bi moglo da omete saobraćaj u nekoliko dijelova zemlje ovog vikenda.

U Bostonu su u petak zabilježene najniže temperature za taj dan od 1883. godine. Škole su bile zatvorene, a zvaničnici su upozoravali stanovnike da ne izlaze napolje.

Izvor: Srbija Danas