Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, na području Sarajeva, lišili su slobode osumnjičenog Dreković Ramiza, rođenog 10.05.1956. godine u Tutinu (Srbija).

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao direktnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tokom petog i šestog mjeseca 1995. godine, te je uslijed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Osumnjičeni se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni treba biti ispitan i nakon toga biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu, navode iz Tužilaštva BiH.

- General Ramiz Dreković uhapšen je jutros u svm stanu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, potvrdio je za Oslobođenje advokat Kadrija Kolić.

(Doznajemo.com)