U okviru akcije kodnog naziva "Brend", lišeni su slobode carinski djelatnici na graničnim prelazima Gradiška, Šamac i Orašje, osumnjičeni za krivična djela primanja dara ili drugih oblika koristi.

- Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, lišili su slobode 11 carinskih djelatnika, uposlenika UIO BiH, uposlenih na graničkim prijelazima Gradiška, Orašje i Šamac - naveo je Boris Grubešić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog korupcije, a osumnjičeni su da su prošle i ove godine, protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obavezni vršiti.

Na navedeni način, ostvarivali su nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH.

Osumnjičeni trebaju biti privedeni postupajućem tužiocu, kako bi ih ispitao i nakon toga donio odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

OGLASILI SU SE I IZ UIO (Uprava za indirektno oporezivanje) BiH, čije je Odjeljenje za komunikacije i međunarodnu saradnju medijima dostavilo sljedeću izjavu a akciji "Brend":

- Uprava za indirektno oporezivanje u potpunosti podržava zakonit rad u svim oblastima, pa tako i u oblasti indirektnog oporezivanja. U tom smislu UIO stoji na rapolaganju Tužilaštvu BiH i svim ostalim agncijama za provedbu zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini.

U ovom trenutku Uprava još uvijek nije zvanično obaviještena od strane bilo koji institucije u BiH o  službenicima UIO koji su privedeni, kao ni o mjerama koje su preduzete protiv istih. U trenutku kada dobijemo zvanično obavještenje UIO će postupiti u skladu sa zakonskim propisima.

(Doznajemo.com)