Nakon što je u novinama u nedjelju objavljen tekst u kojem se navodi kako je "još jedna beba umrla na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te da je ovo drugi smrtni slučaj djeteta zabilježen na ovoj klinici, a četvrti u glavnom gradu BiH od 6. do 12.01. ove godine", oglasili su se i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

- Iznenađeni činjenicom da se dovodi u sumnju stručnost i rad ljekara i osoblja Pedijatrijske i Ginekološko-akušerske klinike, obavještavamo javnost sljedeće:

U četvrtak, 12.01.2017. godine na Ginekološko-akušersku kliniku primljena je trudnica sa rizičnom trudnoćom, koja je veći dio trudnoće bila pod internističkim nadzorom, te je koristila terapiju za regulaciju povišenog krvnog pritiska. Došlo je do komplikacije abrupcije posteljice (prijevremeno odvajanje posteljice od zida materice), koja je, nažalost, rezultirala smrću fetusa – navode iz KCUS-a.

Dodaju kako se spomenuta komplikacija javlja u otprilike jednom na 200 porođaja te da životno ugrožava stanje i fetusa i majke, a nastaje naglo i bez prethodnih klinički primjetnih znakova. U najčešćem broju slučajeva ova komplikacija povezana je sa povišenim krvnim pritiskom, kao što je bio slučaj i kod trudnice o kojoj je riječ.

- U interesu majke, hitno je urađen carski rez, te na taj način spriječene dalje komplikacije, čak i mogući smrtni ishod porodilje – navodi se iz KCUS-a.

***

Podsjetimo i na tekst koji je bio povod ovoj rekaciji:

Još jedna beba umrla je na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu! Ovo je drugi smrtni slučaj djeteta zabilježen na ovoj klinici, a četvrti u glavnom gradu BiH od 6. do 12.01. ove godine, tvrdi Avaz.

Tragični slučaj dogodio se na Pedijatriji na Jezeru u četvrtak, a jučer je klanjana dženaza na sarajevskom Vlakovu. Ljekari su majci koja je došla da se porodi rekli da je beba imala infarkt, te da hitno mora biti porođena na carski rez. Nažalost, beba je rođena mrtva.

Od prijatelja bliskih porodici, koji su u šoku i nevjerici, posebno nakon što su mediji objavili da je ugašeno Neonatološko odjeljenje, doznajemo da je majci prije poroda urađen ultrazvuk i da je beba bila dobro - navodi spomenuti izvor i dodaje:

- Još je nepoznato kako je u roku od samo dva sata došlo do toga da beba doživi infarkt, posebno ako su na tom pregledu doktori vidjeli da je beba bila zdrava i da ni u jednom trenutku nije bila životno ugrožena.

Podsjećamo, Avaz je prošle sedmice pisao da je troje djece umrlo u samo nekoliko dana. Naime, 6. januara klanjana je dženaza trogodišnjoj djevojčici, a 9. januara dječacima od četiri i četiri i po godine.

ŠTA JE UZROK? Na Pedijatrijskoj klinici umro je dječak od četiri i po godine, nakon što je s temperaturom doveden u Hitnu pomoć, odakle je prebačen na Pedijatriju, gdje je pregledan i vraćen kući.

Nakon pogoršanja stanja roditelji su ga s osipom po tijelu odveli u obližnju ambulantu, odakle je upućen na Infektivnu kliniku KCUS-a, odakle je hitno odvezen ponovo na Pedijatriju na Jezeru. Tri reanimacije nisu uspjele i dječak je, nažalost, podlegao, a iako je od njegove smrti prošlo već šest dana, nalazi o uzrocima smrti još nisu gotovi.

Izvori bliski porodici tvrde da je dječak u jednoj od medicinskih ustanova gdje su ga pregledali dobio sepsu, te da je to pravi uzrok smrti.

Vijest o drugo dvoje umrle djece potvrdili su novinarima iz pokopnih društava "Jedileri" i "Bakije", no, iako smo pokušali saznati gdje su liječeni i šta je uzrok njihove smrti, o tome još nema informacija, jer na naše pisane upite već danima niko iz sarajevskih domova zdravlja i KCUS-a ne odgovara - piše Avaz.ba.