Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Den Hagu razmatra kako je došlo do toga da se Ratko Mladić, nekadašnji ratni komadant Vojske Republike Srpske, prvostepeno osuđen za ratne zločine, putem telefona uživo uključio u program TV Happy u Srbiji, potvrđeno je iz Mehanizma.

- Ljubi vas deda Ratko. Ovaj Marić neka dođe da me obiđe, neka on intervjuiše Vojislava Šešelja, a i Voja neka dođe, javio se Mladić u eter, uživo u emisiju "Dobro jutro Srbijo" na Happy televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

POVEZANO
Ratko Mladić porodicaISTINA ZAŠTO SE UBILA KĆERKA RATKA MLADIĆA NAPOKON IZAŠLA NA VIDJELO: Uzela je očev pištolj kad...

- U skladu sa važećim pravilima o pritovu i propisima o nadzoru komunikacije sa Mehanizmom, svi pritvorenici imaju pravo da komuniciraju sa članovima svoje porodice. Međutim, bilo koji kontakt sa medijima koji koriste komunikacioni kapacitet u pritvorskoj jedinici UN mora unapred da odobri sektor, u skladu sa Pravilnikom o pritvoru.

Kako pritvorenicima nije dozvoljeno da razgovaraju sa medijima bez prethodnog odobrenja sekretara, ova kancelarija trenutno razmatra da li je došlo do kršenja pravila pritovora u vezi sa obavještavanjem pritvorenika - naveli su iz Mehanizma za RSE.

POVEZANO
Ratko Mladić ICTYIZRICANJE PRESUDE RATKU MLADIĆU: Doživotni zatvor!

Ratko Mladić uključio se jutros u jutarnji program televizije sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji. Na telefon ga je pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je takođe bio u studiju.

Mladić je pred Haškim tribunalom prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora po 10 od 11 tačaka optužnice.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest opština, ali je osuđen za genocid u Srebrenici, progon, istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, ubistvo, nehumano djelo prisilnog premještanja, deportaciju, terorisanje i protivpravne napade na civile, uzimanje talaca.

POVEZANO
Praljak MladićSlobodan Praljak NUDIO OTROV RATKU MLADIĆU i nagovarao ga da se ubije, a ovaj mu odgovorio...