Ruskinji Margariti Gračovoj (27) majci dvoje djece, bivši suprug Dmitri odsjekao je obje ruke 2017. godine. Optuživao ju je da ga je varala i u jednom psihotičnom nastupu ljubomore odsjekao joj je ruke.

Margariti su doktori uspjeli zašiti jednu ruku, ali ona je može koristiti samo djelimično. Bivši suprug je nakon toga dobio zatvorsku kaznu od 14 godina, a Margarita je u međuvremenu počela koristiti bioničku šaku na drugoj ruci.

POVEZANO
Margarita GračevaMargaritu je muž odveo u šumu i SJEKIROM joj odsjekao ruke: Plakala sam, vrištala, molila ga, a on..

Ona je podnijela zahtev za razvod i napisala knjigu "Happy Without Hands" ("Sretna bez ruku"), u kojoj se obratila svim ženama koje trpe porodično nasilje i ohrabrila ih da pobjegnu iz takvog odnosa.

Nedavno je prvi put objavila i seriju fotografija sa bioničkom rukom.

Margarita Gračeva 1

- Kada ljudi vide protezu, gledaju me kao superheroja, a kad me vide bez šake, sažaljevaju me. Mislim da pretjeruju i u jednom i u drugom slučaju, a ovim fotografijama sam htjela da pokažem kako nema nikakve razlike u meni sa rukom i bez nje – izjavila je Gračova.

- Žene me često pitaju kako da se zaštite od nasilnog partnera i kako da budu sigurne da partner nije nasilan. Nemam odgovor na to pitanje. Osoba se može promjeniti u sekundi. Mene moje iskustvo nije navelo na to da odustanem od ljubavi. Morate vjerovati u dobre stvari...

Margarita je sada u sretnom braku, a tvrdi kako je novog muža pažljivo odabrala. Prvo su, navodi, bili prijatelji, sve dok se nije naviknula na njega.

- Strpljivo me čekao i nije me pritiskao ni zahtijevao da definišemo našu vezu. Vjerujem da je zato i uspjelo. Moja dva sina sjajno se slažu sa njim - izjavila je 27-godišnja majka, dodajući da njena djeca ne znaju ništa o tome kako je njihov otac majci odsjekao ruke.

Znaju samo da je u zatvoru i to je to. Ne smatraju ga ocem, kratko je objasnila.

Ruskinja i njen novi suprug Maksim nedavno su priredili vjenčanje, na kojem se dogodilo i iznenađenje. U trenutku kada su supružnici trebali da razmijene prstenje, on je bacio burme u rijeku i šokiranim gostima poručio: "Danas definitivno neće biti vjenčanja!"

Nakon početnog šoka, Margarita je objasnila gostima da su se njih dvoje zapravo vjenčali prije godinu dana i da je to bila proslava prve godišnjice braka, a za medije tvrdi kako je u drugom braku "nenormalno sretna".

Margarita Gračeva 1