Jenny Hamilton (57) je bivša policajka iz Atlante koja trenutno radi u sektoru osiguranja, a bila je jedan od volontera za testiranje obećavajuće Pfizerove vakcine protiv korone. U razgovoru za Business Insider Jenny navodi da, kao i ostali volonteri, nije znala da li je primila pravu vakcinu ili placebo.

- Moja rođaka je medicinska sestra koja se inficirala COVIDOM-19 vjerovatno početkom ili sredinom maja. To smo i očekivali jer ima dosta posjeta ljudi u staračkim domovima, pa smo zaključili da će se desiti kad tad. To je za nas kao familiju bilo vrlo otrežnjujuće. Svi su imali blage simptome, pa smo imali sreće. Nekoliko njih su hronični bolesnici, pa je situacija za njih bila rizičnija. Na pandemiju gledam kao na činjenicu - pandemije se dešavaju povremeno i željela sam da pomognem, iako sam u visokorizičnoj kategoriji, budući da patim od astme i Hašimotove bolesti. Svejedno, željela sam da pomognem u tome da se nađe lijek ili vakcina koja će spriječiti da se izgubi mnogo života - priča ona o tome zašto se odlučila da volontira.

Dobrovoljci Pfizerova vakcina 0

Dalje, kad je našla način da se uključi u testiranje Pfizerove vakcine, teklo je ovako:

- Postavili su mi gomilu pitanja i testirali me na COVID-19 u okviru ispitivanja. Izvadili su mi krv i dali mi prvu injekciju. U tom trenutku nisam znala da li dobijam placebo ili vakcinu, ali te noći počela sam da se mnogo umaram. Sutradan sam bila zaista iscrpljena, a onda sam dobila temperaturu. Temperatura mi je bila 37, skoro 38, dva i pol do tri dana. Poslije prve injekcije, sačekala sam tri nedjelje i dobila sam novu injekciju početkom septembra. Bio je isti scenario - sutradan sam bila zaista umorna. Bilo mi je malo teže, nije mi bilo ni do ustajanja da spremim nešto za jelo. Samo sam ležala u krevetu i spavala veći dio dana, a još uvijek sam imala nisku temperaturu dva ili tri dana. U periodu nakon toga bila sam dobro, a sada sam u trećoj fazi studije - prisjeća se Jenny, dodajući i da je vadila krv mjesec dana nakon što je primila posljednju dozu i dodaje da ponovo planira da izvadi krv u martu, kako bi se vidjelo da li ima antitijela i kako je njen organizam reagovao na vakcinu.

Danas, uprkos tome što je bila u test grupi, i dalje poštuje sve mjere zaštite.

- Uprkos tome što imam još jedan vid zaštite, i dalje nosim masku. Dosta sam oprezna. Povremeno sam izlazila da jedem, ali od početka čitave pandemije to se promijenilo u mojoj percepciji. Osuđujem restorane koji ne nameću nošenje maski i distanciranje. Obavezno se distanciram svuda – zaključuje.

Dobrovoljci Pfizerova vakcina 0

Glenn Deshields (44) iz Teksasa takođe je učestvovao u ispitivanju.

- Imao sam simptome kao da sam mamuran, ali to je brzo prošlo. Jako me je obradovala vijest da se pokazalo da je vakcina uspješna čak 90 posto. Meni je to kao vijest o kraju rata. Jedna od prvih uspomena mog dede je zvonjava u čast kraja Prvog svjetskog rata. Mislim da se i ja sada osjećam kao on tada...

Dobrovoljci Pfizerova vakcina 0

Carrie, 45-godišnjakinja iz američke savezne države Missouri, kako piše Mirror, tvrdi da su nusefekti nakon prijema vakcine bili glavobolja, blaga groznica i bolovi u cijelom tijelu, a da su bili jači nakon ponovljene doze.