U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jučer oko četiri sata u Göteborgu poginule su četiri osobe čija je starost oko 20 godina, a, kako je Faktoru potvrđeno, nažalost, među stradalim su i dvije sestre Elma (19) i Irma Usto (20).

One su kćerke Dženane i Midhata Uste Mirze, koji je u ratu bio pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH, a prijatelji i rodbina su ga zvali Čupo. Poslije rata odselio se u Švedsku gdje živi i radi.

- Još smo u šoku. Nema više mojih unuka. Mnogo su voljele Sarajevo i često su dolazile da obilaze rodbinu i prijatelje. U aprilu su trebale doći u Sarajevo sa ocem na dan policije i već su bile rezervisale karte – izjavio je u telefonskom razgovoru za spomenuti izvor djed Alija Usto, koji je dodao da su roditelji još uvijek u bolnici nakon što im je javljena vijest o tragičnoj smrti kćerki.

Brojni mediji u Švedskoj pišu o tragičnoj nesreći u Göteborgu.

Goteborg nesreća 16/02/20C

Sa mjesta nesreće (Foto: Göteborgs-Posten)

- Policija je dobila obavijest oko 04.07 sati da je jedan automobil udario direktno u betonski stub na dijelu autoputa E20 Olskroksmotet, koji prolazi sredinom Göteborga. Uzrok nesreće je najvjerovatnije klizavost i neprilagođena brzina.

Policija traga i za osobom koja je snimala sabraćajnu nesreću prije dolaska policije i pobjegla sa mjesta nesreće, što se klasificira kao prekršaj za širenje privatnog snimka bez dozvole - piše Göteborgs-Posten.

"Nepoznata osoba sigurno je snimila mjesto nesreće prije nego što je stigla policija Hitna pomoć", izjavila je predstavnica za javnost policije Ulla Brehm.

Snimak je nakon nesreće trebao biti objavljen na društvenim mrežama.

"Šta reći na sve to. Prije nego što se uloži bilo kakav napor da se pomogne tim ljudima, neko snima. A onda napusti mjesto nesreće i posveti se objavljivanju videa", navodi Brehm.

Iz policije su podnijeli prijavu, a moguća kazna za neovlašteno snimanje i kršenje privatnosti se kreće od novčane kazne do dvije godine zatvora.

(Doznajemo.com/Faktor)