U utorak, iznad predgrađa grada Noriljska u Rusiji, padala je «krvava kiša». Izazvalo je to veliku zabrinutost mještana, koji su na društvenim mrežama dijeli fotografije, videa i komentare o ovom događaju.

Pojavilo se i objašnjenje ovog neobičnog fenomena...

Građani su fotografije i videa dijelili na društvenim mrežama

Naime, Noriljsk je jedan od najzagađenijih gradova na svijetu, zbog teške metalurške industrije. Danas je glavno naselje u čitavom Krasnojarskom kraju. Noriljsk (ruski Норильск) je osnovan 1935. kao radničko naselje kombinata GMK Noriljski nikalj (rus. Норильский никель). Ispod grada se nalaze jedne od najvećih naslaga nikla na svijetu, pa su rudarstvo i obrada rude glavne industrije. Noriljsk je centar regije u kojoj se vade nikal, bakar, kobalt, platina i ugalj.

Pres služba kompanije MMC Norilsk Nickel objavila je da je «krvava kiša» uzrokovana vjetrom koji je podigao prašinu sa jednog od pogona u njihovom vlasništvu – «Nadezhda Metallurgical Plant».

Navodno je nedavno rađeno čišćenje u tog pogonu i materijal je bio spreman za odvoženje na odlagalište, ali je nevrijeme pokvarilo planove i dio prašine je završio u oblacima.

(Doznajemo.com)