Vjerujem da vam je drago što ga niste ubili. Vjerujem da ste ljuti, povrijeđeni i revoltirani onim što vam je napravio no svoju ljutnju ste morali riješiti na drugi način, poručila je Arsenu Dediću (46) sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Štampar Stipić i nepravomoćno ga osudila na 4,5 godine zatvora.

Prema optužnici Dedić je 30.12.2018. godine, nakon što je doznao da su njegov sin (19) i Dedićeva vanbračna supruga (33) imali se*sualne odnose, nazvao sina. Kad je u Pakoštanskoj u Zagrebu ušao u njegov auto pištoljem ga je udario u glavu te mu cijev prislonio na tijelo i povikao "Ubit ću te!" Ali sin mu je na vrijeme skrenuo ruku pa je ispaljeni metak probio zadnje staklo auta. U naguravanju je još jednom opalio no sin je savladao Dedića, koji ga je grizao po rukama, i natjerao da isprazni pištolj.

- Držao sam ga kako bih ga spriječio da uperi pištolj u mene. U tom bijesu me izgrizao po podlaktici. Uspio sam pobjeći, a on je pucao u zrak. Do napada nisam znao da ima pištolj. Niko od nas nije znao da je naoružan - ispričao nam je mladić nakon napada. Istrčao je iz BMW-a, a Dedić je opet napunio pištolj.

- Niste ga ubili jer je puno brži od vas i već je bio na većoj udaljenosti. Kad ste vidjeli da ga ne možete ubiti ispalili ste tri metka u zrak ugrozivši život prolaznice - navela je sutkinja obrazlažući presudu.

Za pokušaj ubistva Dedić je dobio tri godine zatvora, za ugrožavanje života pucanjem u zrak 10 mjeseci, a opozvana mu je i ranija uslovna kazna od godine dana za prevaru. Pored toga treba platiti 100.574 kune troškova suđenja. Nakon presude, na koju se može žaliti, vratili su ga u istražni zatvor.