Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) danas je donijelo odluku da pusti na slobodu 39-godišnju Dž.B. koja je u novogodišnjoj noći ostavila bebu u kontejneru u sarajevskom naselju Koševo. 

Kako je potvrdila predstavnica za javnost Tužilaštva KS Azra Bavčić, 39-godišnja Dž.B.  puštena je da se brani sa slobode.

- Prema odluci postupajućeg tužioca, krivično djelo je prekvalifikovano u krivično djelo pokušaj čedomorstva, a osumnjičena je puštena da se brani sa slobode, budući da nije bilo zakonskog osnova za predlaganjem pritvora - objasnila je Bavčić.

Tim povodom novinari su kontaktirali i Centar za socijalni rad KS i upitali kakvi su sljedeći koraci kada je u pitanju ovaj slučaj.

Direktorica Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Mirsada Poturković je za Avaz.ba izjavila da je veoma teško prejudicirati šta bi se ubuduće moglo dešavati sa djevojčicom.

POVEZANO
Beba ostavljena u kontejneru jan 2018 2MAMA KOJA JE OSTAVILA BEBU U KONTEJNERU NAKON SVEGA ne pokazuje nikakve emocije!?

Na pitanje postoji li mogućnost da beba bude vraćena majci koja ju je bacila u kontejner, odgovorila je:

- Teško je precizno reći šta se može očekivati. Mi u Centru za socijalni rad sada ne možemo odgovoriti koji oblik brige  će stručni tim općinske službe socijalne zaštite odabrati za bebu. On ima zakonsku obavezu da provede postupak i utvrdi najbolji interes djeteta i nakon toga donese odluku - izjavila je Poturković.

Naglasila je kako najbolji interes pronađene djevojčice ne utvrđuje pojedinac, već, prije svega, stručni tim, koji čine psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i pravnici.

- Nakon provedenog postupka u skladu sa zakonom u Federaciji BiH, stručni tim donosi odluku. Kakva će biti, zaista nisam toliko neodgovorna da prejudiciram. Nijedna mogućnost se ne isključuje, jer na kraju cijelog postupka, prioritet je biološka porodica pa kasnije i usvajanje, ukoliko postoji pretpostavka za to, odnosno ukoliko su ispunjeni svi zakonski uvjeti. Posljednja opcija za interes djeteta je institucionalni smještaj - zaključuje Poturković.

Iz njene izjave očito proizilazi da beba može biti vraćena biološkoj majci.

POVEZANO
Kontejneri KoševskaPRONAĐENA MAMA KOJA JE BACILA SVOJU BEBU U KONTEJNER: U pitanju je 38-godišnja Dž.B.