U  Beogradu je saslušana u svojstvu svjedoka Nina Bijedić, majka Lane Bijedić (19), nesuđene brucošice iz Mostara, čiji je život ugašen 6. oktobra prošle godine.

Zahtjev za njenim saslušanjem upućen je iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) prije više od mjesec dana, s obzirom na to da Nina, inače profesorica i dekanesa na Fakultetu informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta "Džemal Bijedić", od 10. oktobra boravi u Beogradu kod njene majke.

POVEZANO
Majka Lana BijedićDA SE SRCE STISNE: Majka Lane Bijedić objavila stihove pjesme koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Zahtjev za saslušanje upućen je na osnovu ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, s obzirom na to da Bijedić ima državljanstvo Srbije, a u Mostar nije dolazila od ispraćaja svoje kćerke jedinice. U moru istražnih radnji koje su do sada obavljene u MUP-u ZHK i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva, istražiteljima je nedostajao iskaz Lanine majke, jer zbog teškog stanja u kojem se nalazila bilo ju je nemoguće saslušati.

Međutim, kako se doznaje od izvora bliskog istrazi, majka navodno nije iznijela ništa što već nije otkriveno tokom dosadašnje istrage.

- Majka nesretne djevojke tokom saslušanja na okolnosti ovog užasnog zločina, koje je vodio tamošnji tužilac, kako je to predviđeno ugovorom između BiHe i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, a kojem je, jasno, prisustvovao tužilačko-istražiteljski tim iz Zapadnohercegovačkog kantona, jedva je govorila. Zbog takvog stanja, ona nije ni imala snage, kako je to iznijela, doći u Mostar, odnosno Hercegovinu, na saslušanje, piše Avaz.

POVEZANO
NAJNOVIJI DETALJI Lana Bijedić"Dok je pješačila prema mjestu gdje će biti ubijena, Lana cijelo vrijeme ZASTAJKIVALA I OSVRTALA SE"

Navodno, i sama traži odgovor na pitanje zbog čega se njena kćerka tog 6. oktobra iz stana u Mostaru zaputila prema Čapljini kada je u poslijepodnevnim satima trebala otputovati za Sarajevo, gdje je, prema njenim riječima, upisala željeni fakultet.

Također, navodno je upitana i o tome misli li da je njena kćerka mogla počiniti suicid, što je ona odlučno odbacila.

Podsjetimo, obdukcijom je utvrđeno da je Bijedić udarana, davljena i bačena u rijeku. Njeno tijelo je u večrnjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog uočio lokalni ribar.

Istražiteljski tim ponovo planira, kako se doznaje, pristupiti cjelovitoj i sveobuhvatnoj novoj analizi svih do sada prikupljenih materijalnih i drugih dokaza te detaljnom pregledu iskaza svih do sada nešto više od 60 saslušanih svjedoka.

POVEZANO
Mjesto pronalaska tijela Lane Bijedić 1DA LI ANONIMNI KOMENTAR KRIJE ISTINU O UBISTVU LANE BIJEDIĆ? "Bila je živa kad je on bacio u rijeku"