Skoro u samom centru Zenice, nepun kilometar od Općine Zenica, u zgradi na raskrsnici u Crkvicama, žive majka i kćerka koje nadležni iz Grada Zenica bukvalno tjeraju iz “stana” od 11 kvadrata, objavio je 32.vijećnik...

- Dali su im rok od tri dana da napuste taj “nužni smještaj” iako su temperature vani već danima ispod nule. Zašto? Zašto je toj nadležnoj instituciji grada važno tih 11 kvadrata? Zašto žele uništiti tu samohranu majku sa djetetom? Podsjećam, o njima sam pisao na svom blogu u februaru 2013. godine kada su bukvalno gladovali, nisu imali frižider, šporet, a TV su posudili od komšija. Njihova želja bila je da imaju koher, jer nisu imali na čemu spremati hranu - napisao je juče autor ovog bloga, poznati građanski aktivista Muhamed Pivić.

- Dvije nezaštićene osobe su te 2013. godine trebale tiho nestati u neimaštini i gladi u 21. vijeku. U međuvremenu, nestao je tadašnji gradonačelnik, ali ostala je administracija koja sada uz aminovanje novog gradonačelnika nastavlja sa "započetom" aktivnošću. Kažem “aminovanje” novog gradonačelnika, jer pretpostavljam da se danas ništa ne radi bez znanja “glavnog”. A do glavnog ova nezaštićena porodica nije mogla doći. Danas je drugi dan kako pokušava do njega doći i nemam informacije da li je došla i zato pišem ovaj tekst da sutra ne bi bilo kasno. Nadam se da će ovaj tekst vidjeti predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice i da neće dozvoliti da se tako ponašaju prema samohranoj majci, čija primanja te 2013. godine nisu prelazila 120 konvertibilnih maraka. Znam, sada će oni nevješti u tehnologiji koji nisu otvorili propratni link prethodnog teksta pitati ko je ova porodica, kako se zove... - zaključuje se u tekstu.

Priča je dirnula bosanskohercegovačku javnost, a najnovije informacije danas je gospodin Pivić podijelio na svom profilu:

Ukratko: Članak s bloga od sinoć je pročitan preko 23.000 puta, preuzet i objavljen na još nekim portalima. Intervenisala predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica, a JU Centar za socijalni rad je uputio službeni protest u Gradsku administraciju.... Samohrana majka danas nije deložirana niti će joj to uraditi dok je zime. Za poslije, novo godišnje doba-nova nafaka. Uglavnom, ona mi se javila i kazala da su je posjetili novinari i humanitarac Sani Tahirović. Također, imamo ponuda za stanovanje kod Fejsbuk prijatelja, ali nije to – to. Time bi popustili gradskoj administraciji. Ona mora biti trajno obezbjeđena što se tiče stambenog pitanja da se ne bi ponavljale ovakve sramotne rabote tokom zimskih dana, a “odgovorni” adekvatno kažnjeni. Javili su se i iz Centra za pravnu pomoć ženama... Predsjedavajućoj Gradskog vijeća su objasnili da nije bila u pitanju deložacija nego kontrola (po dokumentima iz fajla). Navodno nije bila ni predviđena... “Službe će naći najbolje moguće rješenje za ovaj problem”, kazali su predsjedavajućoj Sanji Renić.

S obzirom na veliku čitanost i dijeljenje tekstova, bilo sa bloga 32.vijećnik ili ovih koji su preuzeli tekst, svi Vi ste zaslužni za poduzete radnje i njen ostanak u tih 11 kvadrata. Dakle, kad se hoće može se spasiti sitna buranija. Pozdrav - naveo je Pivić.