Almedina Seferović sa svojim drugarima iz razreda je u Osnovnoj školi "Husein ef. Đozo" u Goraždu ponosno preuzela svoju đačku knjižicu u kojoj osim petica nema drugih ocjena.

Navodi da voli školu i da od svih predmeta najviše voli matematiku, a osim redovne nastave prisustvuje i produženom boravku u školi.

Almedina je jedina učenica romske nacionalnosti u školi, a na svoje petice može biti još ponosnija ako se zna da do škole putuje, često i pješači, tri i po kilometra i da živi u metalnom kontejneru u naselju Podhranjen.

Almedina Seferović - učenica 1

- Jako smo ponosni i zadovoljni učiteljicom, pedagogom, direktoricom, cijela škola nas podržava i djeca je vole. Moje dijete svaki dan iz škole dolazi sretno, a na raspustu je malo tužna jer nedostaje joj škola – navodi Almedinina majka Alisa Kratovac.

Dodaje da su uvjeti za život loši, jer sedmeročlana porodica živi u kontejneru bez vode i struje, ali nemaju namjeru odustati.

Almedina Seferović - učenica 1

- Stalno me podržava Organizacija "World Vision" od koje dobivamo školski pribor, garderobu i sredstva za higijenu. Jedina nam je želja da dobijemo neki smještaj, kako bi mogla kući pisati zadaću, koju sada završava u školi tokom produženog boravka. Naša primanja su 145 maraka, oba smo roditelja na birou – dodaje Kratovac.

Prvi razred u OŠ "Husein ef. Đozo" pohađa 79 učenika u 4 odjeljenja.

- Prvi put imamo učenicu iz romske familije, koja redovno pohađa nastavu. Almedina je pohađala obavezni predškolski program, što se pokazalo veoma pozitivnim, jer je u prvi razred upisana u potpunosti spremna za nastavu. Uvjeti u kojima živi su zaista teški, ali roditelji su veoma odgovorni i danas smo svi zajedno s njom slavili odličan uspjeh – izjavila je Sabina Džebo, pedagog škole.

Almedina Seferović - učenica 1

(Doznajemo.com/Avaz.ba)