Čekala sam dan kada ćemo muž i ja dijete donijeti kući, staviti ga u krevetić, zagrliti i poljubiti. Umjesto da sam dijete zagrlila u krevetiću, grlila sam ga u mrtvačnici. Tamo sam ga ljubila, gledala, na grudi privijala...

Ovako je svoju bolnu priču počela Alzadina Puška iz Sarajeva. Rodila je sina Ismaila 12.09.2016. godine. Izgubila ga za mjesec dana. Umro je na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu. 

- Moj Ismail bio je dobro, tako su mi doktori govorili. Porodila sam se u 27. sedmici trudnoće, beba je imala 950 grama, odmah je smještena u inkubator. Niko sretniji nije bio od mene kad mi je doktorica 4. oktobra rekla da ću taj dan bebu ponijeti kući, da je dobro. Rekla mi je i da su mu isključili infuziju, lijekove, uradili ultrazvuk srca, ponovila da je sve uredu. No, već sutra, 5. oktobra, u 10.37 sati su me zvali, kažu beba nije dobro, reanimiraju je tri ljekara. U 11.10 sati suprug i ja smo stigli na Jezero. Vidjela sam blijedo, modro dijete. Već je bilo mrtvo. Pala sam na pod i počela plakati. Oni su mi ubili dijete - priča Alzadina.

POVEZANO
Porodilište Jezero SarajevoLjekari KCUS-a o smrti bebe u PORODILIŠTU NA JEZERU: Ovo je razlog zbog kojeg je dijete umrlo!

Alzadina Puška svog sina Ismaila je rodila u 27 sedmici trudnoće. Svi bebini nalazi su bili u redu. Ipak, Ismail je iznenada preminuo, ljekari su rekli zbog toga što mu je srce oslabilo. Alzadina u to ne vjeruje, obratila se Kantonalnoj ljekarskoj komori, zbog toga što sumnja na neku vrstu infekcije.

Ova majka, kojoj je Ismail bio prvo dijete, tvrdi i da na otpusnom pismu, koje je jedva uspjela dobiti od bolnice, piše da je beba umrla tačno u 10.30 sati, dakle sedam minuta prije nego što su je zvali. Tvrdi i da je od medicinske sestre doznala da na Jezeru ima virus te da je to razlog smrti njenog Ismaila, kao i malene Merjem, koja je bila u inkubatoru do Ismaila i umrla tri dana poslije njega.

Puška tuga

Alzadinina bitka počela je tog dana. Najprije borba za otpusno pismo. 

- Šefica odjela rekla mi je da podnesem zahtjev za historiju bolesti. Poslije su mi rekli da nema potrebe da mi daju historiju bolesti, da se neću snaći, jer ima dosta papira, te da će mi dati otpusno pismo, gdje će sve ukratko pisati. No, bila sam uporna i tražila oboje. Za par dana su me zvali s Breke i javili mi da je nalaz gotov, ali kasnije sam vidjela da nije potpun. Vratila sam se odmah, na Pedijatriji su mi rekli da su mi sve poslali. Otišla sam na Breku, ali tu su mi rekli da su dokumente vratili na Pedijatriju i da mi više ne mogu ništa pomoći – tvrdi Alzadina.

"Rodila sam bebu u 27. sedmici. Beba je bila na neonatologiji na Pedijatriji. Beba je bila dobro. Svaki dan kada su doktori dolazili govorili su da je beba stabilno i da je u redu, i da nema nikakvih promjena. Dan prije smrti, 4. oktobra pitala sam doktoricu, koja se vratila sa godišnjeg odmora, kako je beba i ona mi je rekla da je sa bebom sve u redu i da su nalazi dobri. Rekla je da beba nikad nije imala problema sa srcem jer su taj dan uradili ultrazvuk srca. Imam taj nalaz. Jednostavno, beba je bila dobro. Ujutro su me u 11 sati nazvali i javili mi da beba nije dobro, da je imala krizu i da su tri doktora s njom, da je reanimiraju".

Ubrzo je krenula na Pedijatriju gdje ju je, kako je izjavila, na vratima dočekala doktorica koja je saopštila tužnu vijest.

"Kada sam gore došla dočekala me je na vratima doktorica i kazala mi da joj je žao. Kao uzrok smrti su naveli slabo srce bebe". Sa papirima iz bolnice otišla je u Ljekarsku komoru Kantona Sarajevo.

"Pričala sam sa predsjednikom  Fahrudinom Kulenovićem koji je potvrdio da je nalaz ultrazvuka srca u redu i da nije moguće da preko noći srce oslabi".

Higijenski uvjeti na klinici su ispod svih kriterija, smatra ona. Također, dodaje da sumnja da je njen Ismail umro zbog infekcije koja je odnijela nekoliko života novorođenčadi.

"Moj rahmetli Ismail je preslio 5. oktobra. Djevojčica iz Kaknja koja je ležala pored njega, Merjem Hadrović, ona je preslila 8. oktobra i njenim roditeljima su rekli da je bila infekcija, zapravo virus. Meni nisu ništa rekli. To je najvjerovatnije onaj virus koji je bio i u Mostaru. Svi šute. Na pedijatriji je bila slaba higijena, nije bilo maski, opreme, kapa, mantila. Inkubatori se ne peru kako treba, nego nasred hodnika, samo sa vodom i krpom. Čistačica može ući gdje su bebe najnormalnije, bez ikakve opreme i zaštite".

Za N1 kazala je da čeka sjednicu etičke komisije. A onda ako treba ide i na sud.

"Sve što sam dobila iz bolnice, historiju bolesti i papire predala sam Ljekarskoj komori. Sada čekam da izađe etička komisija da vidim šta će mi oni reći. Na kraju idem na sud. Nisam imala srca da uradim obdukciju. Sad ako bi sud naložio da se uradi obdukcija ja ću pristati jer znam da su oni krivi", kazala je kroz suze Puška i ponovila:

"Beba mi je bila dobro, beba mi je bila u redu, za što imam potvrdu doktorice. Doktorica me je uvjeravala da je sve dobro, da je dobar ultrazvuk srca, a beba je preko noći umrla jer joj je oslabilo srce. Nemoguće".

S PROZORA GLEDAM ISMAILOV MEZAR. - Mezar bebin gledam svaki dan s prozora. Ukopan je na Jarčedolima – tužna je Alzadina.

Dodaje da je na dženazi njenog sina bio i otac male Merjem iz Kaknja. 

- Zagrlio je mog muža i počeo plakati. Rekao mu je samo: „To i mene sutra čeka.“ Tako je i bilo. Za tri dana Amer Hadrović nas je nazvao da dođemo Merjem na dženazu.

U TREĆEM MJESECU UMRLA LEJNA PUTICA. Alzadina je pozvala Federalnu upravu za inspekcijske poslove da ode na Jezero, vidi šta se dešava. Njoj se javila još jedna majka. U poruci koju je dobila stoji: „Moja Lejna Putica umrla je 22.03.2016. godine. Živjela je samo osam dana.“

STAV KCUS-a: O smrti troje djece na Pedijatrijskoj klinici Jezero, za koje roditelji okrivljuju ljekare, iz KCUS-a navode:: 

- KCUS nije ustanova koja je ovlaštena za provođenje istraga. Mi smo registrovani za zdravstvenu djelatnost. Također smo otvoreni za dostupnost dokumentacije, ali ne na osnovu priče nego na osnovu zvaničnog zahtjeva ovlaštene institucije. Historija bolesti se ne „izganjava“ nego se na zvaničan zahtjev preuzima. Neetično je da navodite imena djece čiji roditelji nisu podnijeli zvaničan prigovor ili zahtjev za istragu. Možda oni ne žele da ih spominjete? – navedeno je iz Press-službe KCUS-a u odgovoru za Avaz.