Otmičari tada osmogodišnjeg Stefana Živojinovića, sina Lepe Brene i Bobe Živojinovića, prijetili su da će "dijete vratiti u komadima" ukoliko im ne isplate 2,5 miliona maraka! Bivši šef Službe državne bezbjednosti Radomir Marković odmah je obećao pomoć Bobi Živojinoviću, ali navodno prstom nije mrdnuo da se pronađu kidnaperi!

Svjedočenje Miladina Suvajdžića, poznatijeg kao Đura Mutavi, pred Specijalnim sudom u Beogradu ponovo je otvorilo pitanje brutalnih otmica ozloglašenog "zemunskog klana", iza kojih je stajao, kako tvrdi Suvajdžić, lično Milorad Ulemek Legija, piše Kurir.

Otmica Stefana Živojinovića, sina folk zvijezde Lepe Brene i proslavljenog tenisera Slobodana Živojinovića, jedina je iz tog perioda ostala pod velom misterije i poslije 17 godina, a novo svjetlo na nju bi mogao da baci Suvajdžićev iskaz u kojem je naveo da je klan otmicama počeo da se bavi u jesen 2000. godine, kada im se na meti našao Vuk Bajrušević, rođeni brat udovice Vlade Kovačevića Trefa.

- Osmogodišnji dečak, mali Stefan, otet je na Bežanijskoj kosi samo nekoliko dana poslije Bajruševića. Policija već godinama sumnja da iza svega stoje ozloglašeni pripadnici "zemunskog klana", ali za to nikada nije bilo dovoljno dokaza. Istraga je i danas otvorena, a sumnje policije je možda najbolje opisao penzionisani policajac Mile Novaković u svojoj knjizi. On je, opisujući ovu otmicu, na neki način ukazao na bivšeg načelnika DB Radomira Markovića kao čovjeka koji bi i danas mogao da da odgovor na pitanje ko je oteo Stefana - otkriva sagovornik Kurira iz srpskog pravosuđa.

SASTANAK NA BANJICI. U svojoj knjizi "Otmice zemunskog klana", Novaković je pored brojnih drugih otmica opisao i kidnapovanje Stefana Živojinovića. Otmičari su porodici uputili jezivu poruku: Ako ne uradite kako tražimo, vraćaćemo Stefana u dijelovima! U knjizi se navodi susret Bobe Živojinovića i tadašnjeg načelnika Resora državne bezbjednosti Radeta Markovića, kome se očajni otac, uprkos monstruoznim prijetnjama kidnapera, jedino obratio za pomoć. Sastanku su se ubrzo priključila još dvojica operativaca beogradske policije, kojima Marković obećava pomoć i svu tehniku DB koja se koristi za praćenje i lociranje.

- Operativci tadašnjeg beogradskog SUP, međutim, i pored Markovićevih obećanja, nikada nisu dobili pomoć kolega iz DB - navedeno je u Novakovićevoj knjizi.

Zašto Marković nije ispunio obećanje dano Živojinoviću, podjednaka je misterija kao i sama otmica. Brena i Boba su nakon tog sastanka odlučili da ispoštuju sve zahtjeve otmičara i isplate dva i po miliona maraka. Dijete je nakon pet dana agonije pronađeno nepovrijeđeno na Kalemegdanu.

ŽIVJELI U STRAHU. Ono što, međutim, na sličan način bode oči u Novakovićevoj knjizi jeste informacija o odlasku Živojinovića u Ameriku nakon otmice. Autor navodi da ni nakon primopredaje Brena i Boba ne prijavljuju policiji otmicu, već iz straha odlaze u SAD. Sredinom 2001. vraćaju se i pristaju da obavijeste policiju, kao i da dječak bude saslušan.

- Iako ni te informacije nisu mnogo pomogle u daljoj istrazi, inspektorima se još tada nametnulo kao pitanje zašto su Živojinovići baš tad prelomili da u slučaj uključe i državu. Akcija "Sablja" i obračun sa organizovanim kriminalom i dalje su bili u dalekoj budućnosti, a jedina izmijenjena okolnost bilo je hapšenje Radeta Markovića 24.02.2001. godine - tvrdi za Kurir izvor koji je bio uključen u istragu.

Ovaj neogradski list je kontaktirao sa porodicom Živojinović, ali je Boba rekao da ne želi da priča o tome.

MILE NOVAKOVIĆ: Ne znam zašto Rade nije saslušan! Bivši načelnik UKP i autor knjige o otmicama "zemunaca" izjavio je za Kurir da mu je žao što ova otmica nije rasvijetljena, kao i da je u knjizi iznosio samo svoja zapažanja.

- Ni u koga nisam upirao prstom. Ne znam zašto Marković nije saslušavan o tom slučaju. Slučaj je ličio na otmice koje su činili "zemunci", ali se i razlikovao - zaključio je Novaković.

(Doznajemo.com/Kurir.rs)