Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Naime, sud u Haagu odbacio je legitimitet Sakiba Softića kao agenta BiH po zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije.

"
Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva BiH, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela u ime Bosne i Hercegovine kao države, u pogledu zahtjeva za reviziju presude od 26.02.2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida", navodi se u pismu koje su dobili članovi Predsjedništva BiH.

Navedeno je i kako se "ne može ništa poduzeti u pogledu dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26.02.2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida'".

Podsjetimo, podnošenje zahtjeva za reviziju presude izazvalo je krizu vlasti u Bosni i Hercegovini i međusobna prozivanja članova Predsjedništva BiH.

Mladen Ivanić je sazvao sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj je trebala biti razmatrana revizija presude, ali nakon konsultacija sjednicu je prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović.

Nakon neuspjele sjednice, Ivanić je izjavio kako je Predsjedništvo BiH ušlo u krizu, te prozvao Izetbegovića za bojkot.

Izetbegović je odgovorio kako "nije tačno da je revizija presude pokrenuta jednostrano", te odbacio optužbe za izazivanje krize u BiH.

Bosanskohercegovački pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem predao je krajem prošlog mjeseca zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Odmah je reagovao Ivanić, smatrajući da Softić nema legitimaciju da u ime BiH podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci UN.

Presuda je donesena 26.02.2007. godine, kad je sud u Haagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.