Ovaj put naše odredište su Šije (Tešanj, BiH) i porodica Mehe Muslije. Poziv za pomoć ovoj porodici uputile su komšije, koje koliko mogu pomažu. Pri dolasku na kućni prag ove familije vidimo šupljine na zidovima kuće u koje staje ljudska ruka.

Pozvonimo, i sačekamo domaćina koji nas srdačno dočeka i počinje svoju tešku priču. Naime, porodicu Muslija snašle su mnoge stvari. Tokom velikih ekonomskih kriza u Italiji Meho gubi zaposlenje i prinuđen je da se vrati kući. Nedugo nakon toga dešavaju se poplave u maju 2014.godine koji ni ovu porodicu ne ostavljaju pošteđenu. Klizište koje se aktivira u neposrednoj blizini kuće, dovodi do pucanja zidova, pa i do oštećenja temelja.

Apel za pomoć Mehi Musliji iz Šija 1

Kuću bi, tvrde stručnjaci, najbolje bilo srušiti, pa iznova graditi

Apel za pomoć Mehi Musliji iz Šija 1

Kako navodi gospodin Meho, komisije za procjenu su dolazile, dolazili su i stručnjaci koji tvrde da bi bilo najbolje kuću iznova graditi. Prema njegovim riječima dobio je od vlasti nešto malo novca za saniranje kuće, ali i taj novac je otišao jer Mehina supruga je imala četiri moždana udara i danas je vezana za bolesnički krevet. 

Meho je silom prilika morao preuzeti ulogu svoje bolesne žene i brinuti se o njoj. Danas mora sam i skuhati i oprati, ali mu nije teško. Želja mu je da njegova žena ozdravi, ali i da joj smanji traume.

Apel za pomoć Mehi Musliji iz Šija 1

Svaka kiša donosi strah za ovu porodicu. Njihove stvari već odavno stoje spakovane ako budu morali napustiti kuću.

Na naše pitanje da li ima ko da im pomogne da riješe pitanje kuće, Meho tužno odmahuje glavom i dodaje: «Pomogne ko koliko može, ali i ta pomoć koja dođe je neophodna za hranu i lijekove».

Apel za pomoć Mehi Musliji iz Šija 1

Familija je u strahu da bi se objekat mogao srušiti

Apel za pomoć Mehi Musliji iz Šija 1

Kako smo doznali od Mehe, on ima sina koji se bori da podrži porodicu radeći za dnevnicu, ali često se desi a ljudi ga ne isplate za ono što je uradio. Na drugom spratu ove kuće vlada potpuni mrak, jer električne instalacije su uništene, a prozori zakovani, jer se drugačije ne mogu otvoriti.

Meho je na kraju uputio i poruku za sve ljude dobrog srca koju možete pogledati u video zapisu.

Apel za pomoć Mehi Musliji iz Šija 1

KAKO POMOĆI? Svi vi koji želite pomoći porodicu Muslija iz Šija možete izvršiti uplatu za ovu porodicu na slijedeći račun, s naznakom za Mehu Musliju: 

Sberbank BH d.d. broj 1405011130001042 

ili devizni žiro račun: 

IN FAVOUR OF:         SBERBANK  BH DD SARAJEVO

                                  SWIFT Code: SABRBA22

FINAL BENEFICIARY ACC NO:  EUR: 1405011200400926

IBAN BR. BA39 1405011200400926

BENEFICIARY NAME:  UDRUŽENJE GRUPA OMAHA TEŠANJ .

OTHER IDENTIFICATION DETAILS OF BENEFICIARY: KRNDIJA TDK 1, 74260 Tesanj

Apel za pomoć Mehi Musliji iz Šija 1

(Doznajemo.com)