- Stižu nam ledene struje koje bi mogle donijeti debeli minus i snježne nanose veće od metra, tvrdi meteorolog Muhamend Ademović iz Tutina, koji već 25 godina praktično bez greške prognozira zimu na Pešteru.

On kaže da poslije kišne jeseni obično slijedi i veoma snježna zima, što znači da Srbiju i ostatak regije moguće čeka nekoliko ledenih talasa koji bi zemlju mogli okovati snijegom i ledom.

Prema Ademovićevim tvrdnjama, može se očekivati da ove godine na Pešteru bude rekordan minus od čak 39°C ispod nule, koliko je u januaru 2006. izmjereno u mjestu Karajukića bunari.

“Dvije stvari jasno govore da će zima biti izuzetno hladna i snježna. Prvo primijećena je veoma hladna struja koja stiže u našu zemlju, a drugo, poslije kišovite jeseni poput ovo obično slijedi veoma snježna zima. Sve govori da će ovo biti najhladnija zima još od 2002. godine. Temperatura će biti u debelom minusu, dok će snježni smetovi dostizati od metar do metar i po. Možda padne i rekordnih -39 stepeni, koliko je 2009. godine izmjereno u Karajukića bunarima”, tvrdi Ademović.

On prognozira da bi ledeni period mogao trajati sve do marta, kada očekuje da zima popusti.

“Kada je kraj novembra ovako hladan, a u Tutinu i Sjenici je već minus 15 stepeni ispod nule, onda obično i ostatak zime bude takav. I ne samo to, očekujem da zima traje dugo, sve do marta”, navodi Ademović i prenosi vjerovanje stanovnika Peštera, da kada dobro rode žir i divlje jabuke, to je jasan znak jake zime, a to se dogodilo baš ove godine.

Veoma hladnu zimu predviđaju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije (RMHZ). Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, očekuje kako bi ova zima mogla biti najhladnija u posljednjih 5 godina.

“Za razliku od prethodnih zima, ova će biti najhladnija, a očekuje nas i dosta više snijega. Prijeti nam nekoliko ledenih talasa koji će trajati po nekoliko dana, ali to će biti tek u januaru i februaru. Što se Beograda tiče, snijega će biti tek krajem decembra”, očekuje Todorović.

Izvor: Informer