Na Balkanu i istoku Starog kontinenta razvio se topli talas, a prema prognozi stranice Severe Weather taj talas bi se trebao nastaviti i tokom nedjelje i početkom sljedeće sedmice!? Temperature idu do +20, pa i više...

- Snažni južni vjetrovi održavaće premještanje vazduha i prenos topline od Mediterana prema istočnoj Evropi i zapadu Rusije. Očekuje se da će se nastaviti tokom idućih nekoliko dana, jer će se aktivni dinamički obrazac preko jugozapadne i središnje Evrope zadržati tokom vikenda, piše Sputnjik.

Idućih dana i dalje se nastavlja nestabilno i relativno toplo vrijeme s obzirom na doba u godini. Pri tome bi obilnija kiša mogla opet pasti na Jadranu i dijelovima uz Jadran, Hercegovini, jugozaodnoj, zapadnoj, srednjoj i istočnoj Bosni Crnoj Gori, jugozapadu i jugu Srbije. Uglavnom se to odnosi na sutrašnji dan kada lokalno ponajprije na Jadranu, Hercegovini, jugozaodnoj Bosni i Crnogorskom primorju može biti izraženijeg grmljavinskog nevremena uz obilne pljuskove i lokalna plavljenja

Temperature će se, kako se očekuje, povisiti u nedjelju i ponedjeljak i postepeno širiti na baltičko područje i dijelove Skandinavije prije nego što postupno padnu sredinom sljedeće nedjelje.

U zavisnosti od prizemnih slojeva, mnoga područja mogla bi da budu zarobljena pod jakim termičkim inverzijama, navedeno je u prognozi.

(Doznajemo.com/Nezavisne novine)