Prof. Zoran Zadro, sa popularne meteo stranice Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koji je praktično prvi najavio nezapamćen snijeg u aprilu (o čemu se možete podsjetiti u povezanim sadržajima) iznio je svoju prognozu za dalji razvoj situacije. Evo šta, između ostalog, piše:

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Snijeg - PROGNOZA METEOROLOGANEVJEROVATNA PROGNOZA, SPREMITE SE: Stiže nam snijeg kakav ovdje OTKAD SE PAMTI nije pao u aprilu!?

POVEZANO
Prvi maj roštiljEvo šta nas čeka prema meteorolozima: OVAKAV 1. MAJ NIJE ZABILJEŽEN JOŠ OD 1930. GODINE?!

- Iduću sedmicu nakratko stiže zatopljenje, koje bi najizraženije trebalo biti između utorka i petka.

Na slici imate očekivani prikaz anomalije oborine iduće sedmice na Starom kontinentu. Ovdje se vidi da bi Alpska područja mogla dobiti velike količine padavina, kojih se veće količine očekuju i na sjeverozapadu Hrvatske, Bosne, zatim sjeverni dio Jadrana i sjeverni dio Italije.

Uz naglo otapanje većih količina snijega očekuju se porasti vodostaja rijeka, međutim još ne želimo upaliti "crveni alarm", ali svakako na ovo treba skrenuti pažnju. Problema s velikim padavinama moglo bi biti u Alpskim zemljama, sjeveru Italije, moguće i Istarskom području, prostorima na granici sa Slovenijom, mozda čak i krajnji zapad i sjeverozapad Bosne.

Naravno radi se o lokalnim plavljenjima, ne bi svako područje trebalo biti jednako pogođeno.

Svakakvi se scenariji tu mogu izroditi ako bi se promjenjivo i osjetno toplije vrijeme nastavilo u idućem mjesecu.