Prema objavama, prognozama i upozorenjima od prethodnih dana na lokalne jake grmljavinske nepogode u regiji, oglasio se Meteoalarm i Estofex.

Dakle, ne samo danas, nego i idućih dana u regiji bi trebale postojati okolnosti za lokalno izraženije grmljavinske oluje uz grad, jak vjetar, intezivnu grmljavinu i lokalno veoma obilne pljuskove, koji mogu izazvati lokalne bujične poplave, najavljuje Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

No, isti izvor najavljuje da krajem sedmice, kako se očekuje, stiže stabilizacija vremena i dolazak ljetnih temperatura!?

- Vrijeme je za prvu ljetnu vruću epizodu na kraju idućeg i u početku onog tamo tjedna - prognozirao je jučer prof. Zoran zadro, sa spomenute stranice.

Nova destabilizacija atmosfere uz osvježenje izgledna je oko polovine mjeseca, a prema trenutnim prognozama druga polovina mjeseca bi opet mogla biti nestabilnija uz samo kraktotrajne nalete vrućih ljetnih epizoda. Ozbiljniji nalet ljeta i nešto duži niz vrućih dana moguć je u sedmom mjesecu, navodi se u ovoj prognozi.

(Doznajemo.com)