Šesti mjesec ove godine u našim krajevima potpuna je suprotnost prošlogodišnjem, koji je počeo s jakim vrućinama, nakon relativno kišnog i hladnog maja.

Ove godine, padavina je već sada bilo dosta, a ostvarila su se neka upozorenja i na lokalna nevremena.

POVEZANO
Nevrijeme Zagreb 03/06/20aNEBO SE OPASNO ZACRNILO, A ONDA JE KRENULO... Pogledajte kakvo je nevrijeme pogodilo Zagreb (FOTO)

U ovom trenutku, iako je davanje dugoročnih prognoza, naravno nestabilno, meteorolozi se manje-više slažu da bi do kraja mjeseca što se tiče vremena i dalje trebao biti «karusel», sa povremenim sparnim periodima, toplim danima, ali i burnim procesima u atmosferi.

- Trenutni izlazi japanskog prognostičkog modela sve do kraja ovog mjeseca daju opciju nastavka nestabilnog vremena, uz lokalnu pojavu kiše, pljuskova, ali i jakih ljetnih nepogoda – navodi se.

Međutim, jasno je da pravo ljeto još nije počelo. Meteorolozi predviđaju da prave vrućine počinju od sredine idućeg mjeseca, te da bi moglo biti i preko 30 takozvanih tropskih i dana i noći kada će, kako se u narodu kaže «gorjeti i nebo i zemlja»?!

POVEZANO
Suša AccuWeather summer 2020UPOZORENJE AMERIČKOG METEO SERVISA: "Ljeto pred nama će biti ekstremno, ne očekujte ni kap kiše!"

Inače, šire gledajući, najveći broj toplih dana s visokom temperaturom zabilježeni su 2016. No taj neslavni rekord klimatskih promjena mogla bi srušiti 2020. Prema procjenama američkih meteorologa, šanse za to su 75%, piše The Guardian.

Prema američkoj Nacionalnoj agenciji za istraživanje oceana i atmosfere, 2020. bi mogla ući u top pet najtoplijih otkad su zabilježena mjerenja.

Slično je zaključio i Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Instituta za studije Svemira iz New Yorka. On procjenjuje kako postoji šansa od 60% da ova godina bude najtoplija.

Britanska meteorološka službe, The Met Office, je nešto opreznija pa su naveli da za to postoji 50% šanse. No, smatraju kako će se nastaviti "vrući niz" godina koji je krenuo od 2015.

POVEZANO
Pustinja vrućinaAMERIKANCI O TOPLOTONOM UDARU KOJI POGAĐA BALKAN: "To je dio trenda sve češćih ljetnih ekstrema"

(Doznajemo.com)