Vjerovatno je većina ljudi čula za pojam El Niño - Južna Oscilacija (eng. El Niño – Southern Oscillation, ili kraće El Niño), što je dosad nedovoljno objašnjeni, pa samim tim i priličnop misteriozni, klimatski fenomen u kojemu međudjeluju okean i atmosfera, a javlja se svakih nekoliko godina u tropskom dijelu Pacifika. Izuzetno je važan i zanimljiv jer, iako se javlja isključivo u Pacifiku, djeluje na vremenske prilike širom zemaljske kugle. Inače, ime El Niño je španska riječ za dječaka.

Ali da li ste znali da postoji i La Niña (španska riječ za djevojčicu) i riječ je o fenomenu koji je suprotan El Niñu?

Uglavnom, dok «dječaka» karakterizira povećanje temperature površine mora, obično od 1 do 3°C, u istočnom Pacifiku. (a taj porast, iako se možda čini malen, povlači za sobom niz drugih procesa), u slučaju kada djeluje «djevojčica» dešava se nešto suprotno.

Naime, tokom perioda La Niñe, površinska temperatura ekvatorijalnih dijelova istočnog i centralnog Pacifika niža je od normalne za 3 do 5°C.

Posljednja mjerenja pokazuju sve jače djelovanje La Niñe, što utiče na uobičajene vremenske obrasce u cijelom svijetu, pa tako i kod nas.

Prema onome što dosad znamo, odnosno prema dosadašnjim iskustvima, sve ukazuje da bi ovakvo djelovanje «misteriozne djevojčice» moglo donijeti iznadprosječno hladnu zimu na Stari kontinent, na što ukazuju i neki drugi znakovi...

POVEZANO
Višnja u 9. mjesecu LjubuškiDA LI JE OVO ZNAK OŠTRE ZIME KOJA DOLAZI? Ispred kuće gospođe Mire u Ljubuškom procvjetala višnja!