Eskalacijom migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu (USK) u BiH povećan je strah građana ovog Kantona, posebno građana Bihaća i Velike Kladuše, gdje je broj migranata svakog dana sve veći.

Međusobni okršaji migranata na ulicama Bihaća i Velike Kladuše, strahuje se da bi mogli počeli prelaziti i u napade na građane, a u ovih godinu i po, koliko traje migrantska kriza u USK, navodno je zabilježeno nekoliko takvih napada...

Prije nekoliko dana, jedna Bišćanka je na svome Facebook profilu objavila fotografije i tekst o napadu migranta na nju i njenu sestru, a na fotografijama su vidljive povrede. Na kraju teksta je dodala: "Jučer smo to bile mi, sutra neko drugi??? Nije samo jedan, takvih je trenutno na stotine..."

Jučer u autobusu koji je vozio relaciju Bihać – Cazin – Velika Kladuša, migrant je napao djevojku (17 godina), nakon čega smo je kontaktirali, a ona je željela da njen identitet bude skriven. Opisujući ovaj slučaj, navela je da je isti bio pijan, te da joj je prijetio nožem.

- Stigla sam možda tri minute prije polaska autobusa, koji je bio pun srednjoškolaca i petnaestak migranata. Pošto nije bilo slobodnih sjedišta naprijed, sjela sam ispred migranata. Dok sam se smjestila sve je počelo. Dirao me po ramenu i vukao za kosu te je spuštao ruku prema grudima. Ja sam se okrenula i rekla da prestane i da odje*e od mene, ali on se samo izvinjavao. Moglo se primjetiti da je pijan. Smrdio je na alkohol, pjevao i hodao po autobusu. Dok smo prolazili Kličiće, taj isti migrant se zamalo srušio na mene, nakon čega sam se proderala da odbije. Počeo mi je psovati mater i govoriti vulgarne riječi, a zatim je izvadio nož iz džepa. Šofer je primjetio da nešto nije u redu i zaustavio je autobus. Dok se približavao migrantu govorio mu je da napusti autobus, a migrant je tražio svoj novac nazad, nakon čega mu je šofer zaprijetio pozivom policije. Nakon par minuta migrant je izišao, a pozvana je i policijaispričala je za portal Biscani.net svoj slučaj.

POVEZANO
Dragoslav Šinik migranti vikendica 1NEVJEROVATNO: Migranti mu provalili u vikendicu, a Bosanac ih nahranio i kupio im lijekove (FOTO)

Kako je planirano na vanrednom sastanku Vlade USK, od danas se za migrante u prihvatnim centrima uvodi kućni red odnosno regulirano kretanje migranata i izbjeglica u Bihaću i Velikoj Kladuši. Intenzivno se radi i na pripremi lokacije Vučjak, gdje bi također danas bi trebala biti izmještena lica za koje trenutno nema smještajnih kapaciteta u Privremenom centru "Bira".

Najavljeno je kako će se od Željeznica Federacije BiH izričito tražiti da prestane s transportom ljudi bez ikakvih dokumenata u Bihać, odnosno od ostalih policijskih agencija u državi da reducira kretanje migranata i izbjeglica prema ovom dijelu BiH. Također, jedan od usvojenih zaključaka je da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove intenzivira aktivnosti kontrole registriranih i neregistriranih iznajmljivača smještaja ilegalnim migrantima i da se ukinu rješenja za rad registriranim objektima u kojima budu zatečene osobe bez identifikacijskih dokumenata, a protiv ostalih će se, prema najavi, pokrenuti zakonom predviđene mjere.

Koliko nove mjere zaštite mogu pomoći u smanjenju novih problema zbog migrantske krize u USK ostaje da se vidi.

POVEZANO
Policija FBiH noć traka"30-godišnji MIGRANT se skinuo i krenuo prema mom krevetu. Bio je jači od mene..."