Bišćani, iako nadaleko poznati po humanosti i spremnosti da pomognu svakome u nevolji, očigledno ne mogu pomiriti svoje dobročinstvo i probleme koje je sa sobom donijelo više od 2.000 migranata u njihov grad.

Osim što se međusobno sukobljavaju, što utiče i na sigurnost Bišćana i pojavu atmosfere straha, jer često bježeći jedni od drugih, upadnu i u dvorišta lokalnog stanovništva, te što su migranti uveli praksu da u centru grada na rijeci Uni peru i na poznatom kupalištu Beton suše veš te pale vatre po gradu, sada su otkriveni kako love divlje patke i potom ih roštiljaju?!

Bišćani koji su nam ovo otkrili i koji su željeli ostati anonimni tvrde da divlje patke uz Unu, simbol Bihaća, uglavnom love i jedu migranti porijeklom iz Afganistana.

- Namame ih kruhom da izađu iz vode na obalu i tako ih hvataju. Onda nađu mjesto gdje će zapaliti vatru, pa ih bace na roštilj. Čuli smo da to rade isključivo migranti iz Afganistana. Mi naše patke s Une nismo jeli ni u vrijeme najveće gladi. Ovo se mora pod hitno zaustaviti i treba ih spriječiti da to rade - navodi sagovornik, kojeg citira "Avaz".

POVEZANO
Gradski park Bijeljina noćŠOK INFORMACIJA DA SU 4 MIGRANTA BRUTALNO SILOVALI 18-godišnjakinju u Bihaću nije istinita!

Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, izjavio je za spomenuti izvor da ga, s obzirom na uvjete u kojima migranti borave u Bihaću, ništa više ne iznenađuje.

- Moguće je da jedu i patke. Mene ne bi iznenadilo ni da počnu sami sebe jesti. Policija čini sve što je u našoj moći i mi i ovako apeliramo na građane da nam prijave sve nedozvoljene i nezakonite radnje. Ali, viši nivoi vlasti moraju konačno shvatiti da svi mi ovdje, pa i policija, imamo ograničene kapacitete da bismo se nosili sa svim problemima koji su nam stigli s ovolikim migrantima – priznaje Ramić. 

On najavljuje da bi agilniji pristup rješenju migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona (USK) morao otpočeti nakon današnjeg sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji dolazi u Bihać.

Ministar Ramić potvrdio je za da bi migrantske porodice s djecom trebale uskoro biti izmještene iz centra grada u hotel "Sedra", koji se nalazi između Cazina i Bihaća i koji je u privatnom vlasništvu. Taj hotel trenutno ne radi. Troškove njihovog smještaja trebale bi snositi međunarodne organizacije. No, i Ramić smatra da ovim neće biti riješen problem.

- Jer, među migrantima u Bihaću najmanje je onih s djecom. Većina su uglavnom mladići i sredovječni muškarci. Tako da ćemo mi insistirati da se i oni izmjeste iz Bihaća, a smjeste u šatore u krugu "Sedre" - najavljuje Ramić.

PATKE su u Bihaću u povlaštenom statusu, jer legenda kaže da su "patke i guske barem jednom spasile Bihać". Prema njoj, u vrijeme jednog osvajačkog pohoda na taj dio BiH patke su svojim glasanjem u jedno rano jutro probudile Bišćane, kada su ih na spavanju pokušali iznenaditi napadači koji su nadirali iz pravca Sokoca. I to je jedan od razloga zašto Bišćani vole i poštuju svoje patke i žele ih zaštititi.

POVEZANO
Otkriveni migranti 25/06/18 0CARINICI VIDJELI RUPU NA CERADI KAMIONA Kad su pogledali unutra, našli sakrivene 6 migranata! (FOTO)