Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik trećeg člana Željka Komšića sastankom sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom započeli su u četvrtak zvaničnu posjetu Ankari.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palate u Ankari, tokom koje je Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s "merhaba asker" održan je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon toga i sastanak delegacija Turske i BiH.

Dosta zanimanja u javnosti izazvala je ova vijest, ali i podsjetila na neke špekulacije o porodičnom stablu "prvog među jednakima" u kolektivnom šefu bh. države.

Takozvani "etnički miješani brakovi" na Balkanu nisu nikakva rijetkost, a prema svojedobnom pisanju sajta EU škola, koji se poziva na Globalno.org, i sam Milorad Dodik porijeklo vuče iz jednog od takvih brakova.

Iako ne navodi posebno vjerodostojne izvore za ovu tvrdnju, EU škola piše kako se Dodikova pra pranena navodno zvala Suada, a bila je udana za Vukoslava od kojeg i potiče loza Dodika. "Nena Suada jeste prihvatila pravoslavlje, ali je u toku svog života upražnjavala i muslimanske običaje", stoji u tekstu Globalno.org,koji je izazvao dosta zanimanja u javnosti.

Ona je, prema istom izvoru, živjela na području Zenice, a njena loza datira od sandžačkih muslimanskih porodica Haljimi i Xhami.

S druge strane Vukoslav je navodno živio na području između Laktaša i Banjaluke tako da se njegova supruga, nakon udaje, iz Zenice preselila na to područje i izrodila troje djece.