Još uvijek aktuelni predsjednik Republike Srpske (RS) i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da "će mu prvi potez biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savjetnika".

On je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" najavio i to da će mu među prvim potezima biti "izmjena Poslovnika Predsjedništva BiH, ali i postavljanje zastave Republike Srpske u zgradu Predsjedništva".

POVEZANO
Milorad Dodik 2Nevjerovatne fotografije: NAKON ŠTO JE DODIK TRAŽIO DA ZASTAVA RS BUDE U PREDSJEDNIŠTVU BiH

- Moj bazični kabinet kao srpskog člana Predsjednistva bit će u Istočnom Sarajevu, u Administrativnom centru Republike Srpske. Tu ću obavljati svoje dužnosti. Kada budu sastanci u Predsjedništvu BIH, vidjet ćemo. Ako ne bude zastava Republike Srpske u Predsjedništvu, sjednice ćemo održavati putem linka - izjavio je Dodik.

Upitan da li očekuje pritisak druga dva člana Predsjedništva po pitanju članstva BiH u NATO-u, Dodik je rekao da od toga nema ništa, odnosno da dolazi u obzir saradnja putem "Partnerstva za mir".

On je dodao i da namjerava predložiti ostalim čanovima Predsjedništva odluku da zatraže od EU da BiH dobije status kandidata bez obzira na stanje u njoj, jer bi taj status "umnogome stabilizovao stanje".

- Ovo je prilika za EU da pokaže da se zalažu da BiH bude dio EU. Ovo treba da se gleda kao molba, a ne ucjena
zaključio je Dodik.

Govoreći o čestitki koju je nakon izbora dobio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Dodik je rekao da mu je on poručio da Republika Srpska i Srbija grade još bolje odnose, kao i Srbija i BiH.

- Radujem se tome da BiH i Srbija grade bolje odnose. BiH nije Sarajevo i to svima mora biti jasno. Isto tako BiH
nije jedan član Predsjedništva - smatra Dodik.

POVEZANO
Kusturica SarajevoEMIR KUSTURICA PRIZNAO: "U Sarajevo bih rado došao, nemam nikakav problem sa muslimanima, ali..."