Povodom teksta BIRN-a o kupovini vozila za Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, pod naslovom «Ismir Jusko kupio najskuplji model Škode Superb sa dizajnerskim potpisom», Ministarstvo komunikacija i prometa BiH navodi:

- Apsolutna je neistina da se radi o najskupljem modelu Škode Superb, što je lako provjerljivo kod ovlaštenih autokuća, jer najskuplje vozilo Škoda Superb košta preko 100.000 KM.

U naslovu i dijelu teksta, tendenciozno i zlonamjerno se citiraju opisi proizvođača vozila, a ne zahtjevi Ministarstva po pitanju nabave vozila.

Ministarstvo nije tražilo bilo kakav potpis, pa tako ni dizajnerski, što se može utvrditi uvidom u javno dostupnu tendersku dokumentaciju.

Ako je novinar već istraživao i htio objektivno informirati javnost, letimičnim uvidom u web stranice ovlaštenih autokuća mogao je doznati da su svi modeli Škode Superb iznad opreme `Style` (najniža cijena 67.570 KM) modeli `L&K7, odnosno s "dizajnerskim potpisom".

Osnovni zahtjev ministra Ismira Juska bila je ušteda prilikom nabavke ovog i svih drugih vozila, što je bez ikakve sumnje ovom nabavkom i ostvareno, s obzirom da je nabavljeno vozilo 20 hiljada maraka jeftinije od vozila na koje imaju pravo svi ministri u Vijeću ministara BiH, uključujući i ministra Juska.

U tekstu se navodi da «...uklonjiva vreća Unibag nije tražena u tenderu ali je isporučena...», ali se ipak u nastavku zlonamjerno i tendenciozno navodi kako vreća služi «za transport skija ili snowboarda», što je u najmanju ruku nekorektno i neprofesionalno.

Ovo vozilo je nabavljeno deset godina nakon nabavke prethodnog vozila Audi A6, u vrijeme mandata ministra Bože Ljubića, koje je u to vrijeme koštalo preko 100 hiljada maraka.

Također, nabavka ovog vozila dijelom je finansirana iz sredstava prodaje starih vozila Ministarstva nabavljenih 2007. godine i prije.

Činjenica uštede budžetskih sredstava u tekstu se ciljano tendenciozno i zlonamjerno predstavlja u sasvim drugom svjetlu, u očitoj namjeri diskreditacije ministra Ismira Juska.

Dodatno, podsjećamo javnost da ministar Jusko od svog imenovanja na poziciju ministra, iako ima utvrđeno zakonsko pravo, nema vozača, čime je i po tom osnovu napravljena ušteda budžetu institucija BiH koja se već danas mjeri u desetinama hiljada maraka.

U više navrata, ministar Jusko je službene poslove obavljao svojim privatnim vozilom kojim sve vrijeme od stupanja na dužnost ministra dolazi na posao.

Razumijevajući želju novinara za «ekskluzivama» i «skandalima», uvjereni smo da nabavka vozila 20 hiljada jeftinijeg od zakonskog limita nikako ne spada u tu kategoriju, niti je korektno da se primjer domaćinskog i štedljivog odnosa ministra Ismira Juska prema budžetu BiH zlonamjerno i tendenciozno iskrivljuje i predstavlja kao nepostojeća rastrošnost.