Povodom današnjeg okupljanja građana u protestnoj šetnji za Dženana Memića, te izjava Muriza Memića, Dženanovog oca, oglasilo se Tužilaštvo Kantona Sarajevo:

- Povodom okupljanja građana nazvanih "Mirna šetnja za Dženana Memića", 23.05.2017. godine, te istupa u javnost Muriza Memića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo zbog istinitog informiranja obavještava javnost sljedeće:

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je na osnovu Službene zabilješke FUP-a, koja je sačinjena na osnovu razgovora sa Asadom Fočom, formiralo predmet 27.02.2017. godine. Asad Fočo je tako policijskim službenicima FUP-a sapćio da je svjedok E.M. njemu i Murizu Memiću rekao da ima saznanja o noći stradanja Dženana Memića.

Na osnovu kazivanja Asada Foče, FUP je sačinio i šematski prikaz lokacije na kojoj se desio kritični događaj. Prve radnje u pomenutom predmetu postupajući tužilac poduzeo je 13.03.2017. godine. Tada je saslušan Asad Fočo, koji je ponovio sve što je rekao i policiji. Odmah nakon toga, 16.03.2017. godine saslušan je i svjedok E.M. koji u svom iskazu nije potvrdio navode Asada Foče u službenoj zabilješci FUP-a. Tako je izjavio da ne može potvrditi da je kritične noći bio na tom mjestu, odnosno, 8.02.2016. godine, dakle, suprotno od onoga što je policiji rekao Asad Fočo.

Svjedok je rekao da nije vidio ni Muamera Budnju, što je suprotno navodima Asada Foče koji je naveo da je svjedok vidio Muamera Budnju. Kretao se ulicom Jasike, a ne kako je naveo Asad Fočo ulicom Karla Maja. Također, nije vidio ni svađu ni prepirku između osoba koje je te noći vidio. Iskaz ovog svjedoka potvrđuju i snimci s nadzornih kamera sa kuće u vl. Šerifa Konjevića u ul. Jasike, kao i Kuvajtske rezidencije, što znači da ni prije ni poslije kritičnog događaja, svjedok nije bio na licu mjesta. Svjedoku je prezentiran i šematski prikaz koji je sačinjen na osnovu izjave Asada Foče, nakon čega je svjedok izjavio da taj šematski prikaz ne odgovora mjestu njegovog kretanja.

Svjedok je također rekao tužiocu da je spreman na saradnju, ali da ne može ispričati ono što nije ni vidio, zbog čega ranije nije ni prijavio policiji. Učinio je to tek nakon što je pročitao članak Nedžada Latića te odlučio razgovarati s Murizom Memićem i Asadom Fočom.

Dakle, tužilaštvo je okončalo rad na prijavi koju pominje Muriz Memić, te zaključilo da informacije koje ovaj put prenio Asad Fočo nisu tačne. Istovremeno, nakon što je Muriz Memić postupajućem tužiocu rekao da ima nova saznanja povodom ove informacije FUP-a, tužilac ga je primio u svoju kancelariju i utvrdio da Muriz Memić nema nova saznanja već je došao informirati se o sadržini izjave svjedoka E.M.

U odnosu na drugu informaciju koju Muriz Memić naziva "izjavom iz marta 2016. godine", informiramo javnost da ona čini sastavni dio predmeta ovog tužilaštva u kojem se u to vrijeme vodila istaga krivičnog djela ubistva. Naime, pomenuta informacija je bila predmetom provjera ovog tužilaštva u to vrijeme, a kada su se provjeravale i sve moguće verzije kritičnog događaja.

U pomenutoj službenoj zabilješci se ne pominje ime Muamera Budnje, nego M.Č. Međutim, nijedan dokaz i provjere koje je Tužilaštvo KS izvršilo po ovoj zabilješci nisu potvrdili njenu sadržinu.

U konačnici, sve informacije u pogledu kritičnog događaja ovo tužilaštvo je provjerilo, pa i sama kazivanja Muriza Memića, koji je nekoliko puta saslušan u Tužilaštvu KS, ali do sada nijedna informacija nije bila tačna niti potkrijepljena dokazima.

***

Peta protestna šetnja koju je organizirala porodica ubijenog Dženana Memića završila je kod zgrade Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), gdje su upućeni zahtjevi za otkrivanjem pravog ubice, piše agencija Patria.

Nekoliko stotina građana, prijatelja, članova porodice nosilo je transparente "Pravda za Dženana Memića" i "Istina za Dženana". Otac Muriz Memić izjavio je da od početka tvrdi da je Dženan ubijen. Nakon jučerašnje najave da će otkriti ime ubice, danas je izjavio ovo:

- Pozivam Tužilaštvo neka učini sve, da rade svoj posao, neka Dalida kaže ime ja ću prezime. Samo tražim da rade po prijavi, zadnju prijavu nisu čak ni iskoristili. Ja ću ustrajati u ovome, ovo je greška sistema, a ne pojedinca. Ovo nije pritisak na sud, sud radi korektno, Tužilaštvo vrši pritisak na mene. Tužilaštvo je htjelo nekoga zaštititi ali sada mora zaštititi sebe - naveo je Memić.

Tetka nastradalog mladića kazala je da peti put traže da neko radi svoj posao.

- Imam informacije ko je tukao Alisu, ona ga je dovela u aleju, to je bila klopka. Moji prijatelji dobivaju prijetnje ali nas ne mogu zaplašiti. Nije on jak čovjek on je kukavica, mene ne mogu zaustaviti, ja ću ustrajati do kraja. Nisam sam, narod je sa mnom, daje mi podršku. Tužilaštvo laže, Dalida je bolesna uvukla je još šest tužilaca u ovo  - dodao je Memić.

Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić kazao je da smatra da sud može riješiti slučaj.

- Spominju se neka oštećenja na autu koja ne stoje, Muriz je pregledao tijelo ali nije našao povrede te koje oni tvrde. Neću otkrivati detalje, sutra je druga rekonstrukcija želim reci da je najgore što je Ustavni sud dezavuisan. Vještak je rekao da nema povreda. To daje jasno o čemu se radi - navodi Feraget.

Sutra na Kantonalnom sudu u Sarajevu treba biti održan nastavak suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću, i biti prikazana i rekonstrukcija događaja od 08.02.2016. godine. Te noći 21-godišnji Memić je zadobio povrede pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap, a 15. februara je preminuo na KCUS-u.

Memić protesti 23/05/2017