Poznato TV lice, voditeljica i novinarka Mirza Vranj, svojevremeno se suočila s dijagnozom: upala srčane ovojnice. Počelo je s upalom pluća, zapravo zuboboljom. Na drugom spratu Klinike za plućne bolesti Podhrastovi u Sarajevu, okružena ljudima koje je načeo rak, tuberkuloza i druge teške bolesti, Mirza je provela nekoliko mjeseci.

Upala pluća je sanirana, a tešku bolest navodno je izazvao pokvareni zub. Ipak, prevazišla je tešku bolest i danas, više nego ikad prije cijeni zdravlje. Za Doznajemo.com - pričala je upravo o temi - zdravlje.

NASTOJIM BITI UMJERENA. Vodim se mišlju da je umjerenost sinonim vladanja sobom, tako da se trudim da budem maksimalno umjerena kad je u pitanju bilo kakav unos hemikalija ali i prirodnih tvari ili supstanci u moj organizam. Spadam u grupu ljudi koji med sam ne mogu jesti. Stoga ga vrlo često kombiniram sa čajem ili mlijekom. Po kašičicu ili dvije, ali obavezno ga stavljam najčešće u čaj, što bih preporučila svim osobama koje ne mogu da ga jedu iz kašike. Napomenula bih da med ne treba stavljati u vrelu tekućinu, nego isključivo u toplu - jer je tako, kako sam pročitala u knjigama, najučinkovitiji.

Višestruka korist meda mi je poznata, tako da ga ne uzimam samo kad sam bolesna ili kad se osjećam malaksalo, naprotiv.

MED JE PRAVI SPAS... Moram priznati da nisam nikad voljela med jer mi je previše sladak, ali svjesna činjenice koliko je zdrav za sve bolesti i jačanje imuniteta, konzumiram ga od malih nogu - ispričala je za Doznajemo.com popularna TV voditeljka Mirza Vranj.

- Razlog više za uzimanje meda je i to što poboljšava raspoloženje, daje elan, želju za radom odnosno energiju, te je pravi spas za ljude koji rade stresan i iscrpljujući posao poput novinarstva, a znamo da novinarstvo melje. Stoga, ne izlazim iz kuće a da ne uzmem bar jednu kašičicu meda, pa makar uz čaj.

- Doduše, jedan od bitnijih razloga zbog kojeg sam ‘prisiljena’ da se hranim medom je taj  što je med nezaobilazan za ljepotu i svježinu kože, pogotovo lica. Čitajući i izučavajući knjige o prirodnim resursima koji su alfa i omega za tijelo i lice, konstatovala sam da moram koristiti prirodne maske za lice, te sam na Internetu našla recept koji mom licu daje živost i snagu da podnosi svakodnevnu tešku šminku, a da pri tome ostane zdravo i uhranjeno.

Naime, ako se desi da vam koža izgleda opušteno i beživotno (kao što se meni često dešava zbog sjedenja za računarom i bezbroj neprospavanih noći) isprobajte ovu prirodnu masku. Trebate pomiješati jednu veliku žlicu meda, jednu malu žlicu glicerina i jednu četvrtinu šoljice brašna. Tu masku nanesite na vrat i lice u debelom sloju. Ostavite tako da djeluje desetak minuta, zatim isperite toplom vodom. Ovo masku bi trebale koristiti sve djevojke koje na lice stavljaju puder i to svaki put kad im je koža suha, ali nije na odmet ni da se stavlja dva ili tri puta sedmično jer je bolje za lice što se intenzivnije hrani šećerom koji je osnovni sastojak meda. Ovo je, dakle, provjeren i a posteriori recept.

Za sve one koji nemaju puno vremena da prave maske preporučila bih da bar uzimaju kreme sa obaveznim sastojcima meda.

Takođe, kažu da je bitno i sa kojih podneblja dolazi med koji kupujete, pa ja brigu o tome prepuštam mami koja ga naručuje iz Goražda gdje moj amidža ima nekoliko košnica, te od njega kupujemo ili dobijamo (kako kad, ha ha ha) zdrav i prirodan med. Tako smo sigurni da u organizam unosimo samo prirodu, i ništa više od toga - objašnjava Mirza.

MIRZINI ISPROBANI SAVJETI:

Uslijed prehlade

Kod prehlade nakapati 10 kapi u posudu sa čajem od kamilice ili majčine dušice, pokriti glavu frotirom i inhalirati se više puta dnevno po pet do sedam minuta. Upaljena sluzokoža usne šupljine, koja se inače dugo liječi, može se tretirati s tinkturom propolisa - mažu se upaljene desni i ogoljeli koren zuba tri puta dnevno, a prije toga zubi dobro operu četkicom.

Bolovi u grlu

Zagrijati komad tkanine, najbolje pamučne ili lanene, premazati medom i time uviti vrat.

Protiv žuljeva

Problemi sa žuljevima se rješavaju pomoću propolis masti, tako što se žulj namaže debelim slojem masti i fiksira flasterom.

(Doznajemo.com)