Snažan potres od 8.2 po Richteru koji je pogodio Meksiko i izazvao upozorenja za cunami iza sebe je, prema zadnjim informacijama, ostavio najmanje 26 poginulih i veliku štetu, ali i upitnike nad glavama onih koji su svjedočili neobičnim svjetlima na meksičkom nebu odmah nakon podrhtavanja.

Svjedoci neobičnog fenomena uspjeli su snimiti plave i zelenkaste bljeskove na obzoru.

Često se ovaj fenomen javlja nakon potresa, ali slabo je istražen i ne zna se što ga izaziva. Neki vjeruju da je riječ o bljeskovima uslijed oštećenih vodova, dok drugi tvrde da je riječ o fenomenu poznatom mnogo godina.

POVEZANO
Žena silueta soba mrakJEZIVA PRIČA JASMINE I FAHRE: "Vratili smo se iz dijaspore, kupili kuću u Bosni, a onda UŽAS!"

Pojava slična polarnoj svjetlosti ponekad se javlja i uoči snažnih potresa, poput podrhtavanja koje je 1975. godine potreslo Havaje. Tada je nebo navodno bljeskalo i tokom i nakon potresa.

Jedna od hipoteza je da se bljeskovi u raznim bojama i oblicima javljaju zbog jonizacije jona kisika i prekidanja peroksidnih veza u nekim vrstama stijena zbog visoke koncentracije vibracija uoči i tokom podrhtavanja.

Druga tvrdi kako do pojavljivanja bljeskova dolazi zbog trenja dva ista materijala što izaziva visoku voltažu. Profesor Troy Shinbrot sa Univerziteta Rutgers, koji je laboratorijski ispitao ovaj fenomen, tvrdi kako stijenje različite granulacije pri trenju i pucanju u zrak pušta visoku voltažu koja zatim elektrificira zrak i izaziva svjetlost.

Kako su izgledali bljeskovi nad Meksiko Cityjem, pogledajte u videu...

(Doznajemo.com/24sata)