Malo naseljeno mjesto pored Smedereva, već dva vijeka nosi naziv Udovice, u njemu sada ima u prosjeku 130 udovica na 2.000 stanovnika. Iako se ovo mjesto trudi da bude prepoznatljivo po voćarstvu i poljoprivredi, i dalje su autentični samo po jednoj stvari – broju udovica.

Postoji nekoliko teorija o ovom misterioznom mjestu u Srbiji.

Po jednom predanju, ovde je postojalo selo Podgorica, iz koga je Zmaj despot Vuk, da bi kaznio seljake koji su prikrili Alibega, pokupio 60-70 seljaka i pogubio ih. Kako su tada u selu mnoge žene udovice, selo je prozvano Udovice.

Prema drugom predanju, živjela je žena koju su mještani zvali Udovica, i kod nje su svi išli na pečenje, i tako je ostalo ime sela Udovice. 

Ovo mjesto je prepoznatljivo po još jednoj stvari – najbolje uređenim grobljima. Od 27 sela koliko ima opština Smederevo, mjesto Udovice ima najbolja groblja.

Selo Udovice 2

– Nedavno nas je pohvalila i gradonačelnica, groblje sami održavamo, pa smo ponosni što je naše među najbolje uređenim – rekao je zamjenik predsjednika mjesne zajednice Udovice, Goran Udovičić.

Stari ljudi pričaju da današnje Udovice nisu na mjestu na kome je bilo selo Podgorica, već između stare Podgorice i današnjih Udovica, gdje je postojao manastir koji se zvao Kokora. Danas se tu vide tragovi temelja, kao i tragovi groblja koje je bilo pored manastira. Tu je danas izvor Zmajevac.

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. vijeka i selo je imalo 1818. godine 25 kuća. Godine 1846. u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. imalo je 204 kuće sa 1.097 stanovnika. Tadašnje porodice su u glavnom bili mlađi doseljenici.

Izvor: Telegraf.rs