Nijemac Mike Mansholt (17) iz Oldenburga umro je u ljeto 2016. dok je bio na odmoru na Malti. I dalje se ne zna kako je umro, a čudno je i zašto u mrtvom tijelu, kada je vraćeno u Njemačku nije bilo organa.

Mike je nestao. Zadnji put su ga vidjeli 18.07. prošle godine u hotelu u naselju Sliema. Istražitelji su kasnije doznali da je tog dana iznajmio plavi bicikl. Nakon sedam dana pronađeno je mrtvo tijelo. Pronašli su i bicikl u pukotini stijene. U istrazi je zaključeno da je tijelo tamo bilo najvjerovatnije sedam dana.

Prema obdukciji nisu pronađeni tragovi nasilja, ali tijelo koje je dopremljeno u Njemačku nije imalo organe. Bez organa nemoguće je utvrditi kako je Mike umro, kaže državni pravni zastupnik Torben Tölle koji dodaje da istraga i dalje traje. Mikeov otac Bernd Mansholt je potvrdio da njegov sin nije imao iskaznicu u kojoj bi pisalo da nakon smrti daruje organe.

Osim toga, na Malti se organi mogu darovati samo uz saglasnost. Dakle, mrtvac nije automatski donor jedino ako nije za života dao saglasnost. Ako preminuli nije dao saglasnost, može je eventualno nakon njegove smrti dati njegova familija.

- Nas niko ništa nije pitao - rekao je otac preminulog. Nakon što su profesionalci napravili obdukciju na Malti, stručnjaci u Njemačkoj su napravili još jednu. Njemačke vlasti nisu dobile dokumente o prvoj obdukciji iako su zahtjev Malti poslale još u jedanaestom mjesecu prošle godine kao i pitanje o tome zašto nema organa. Tölle tvrdi da odgovor još nisu dobili niti su se vlasti na Malti izjasnile o slučaju. 

Bernd Mansholt i njegova kćerka su u četvrtom mjesecu otišli na Maltu i podigli su tužbu protiv ilegalnog uzimanja organa. Otac navodi kako ne sumnja na trgovinu organima nego da su krive službe koje su bile vrlo nemarne. Misli i kako je moguće da su organe uzeli za proučavanje na fakultetima. 

Osim što nedostaju organi nestala je i Mikeova gopro kamera.

- Mike je, kada je otišao na izlet, sa sobom imao ruksak i gopro kameru. Policajka mi je više puta rekla da je kamera pronađena kraj tijela, ali kasnije više nisu znali gdje je. Jednostavno je nestala - tvrdi Bernd Mansholt.

Kada je došao po sinove stvari, policija je Berndu htjela dati drugu digitalnu kameru koja nije bile Mikeova. Odbio je. Familija vjeruje da se Mike precijenio i da je umro od srčanog udara. No malteške vlasti vjeruju da je poginuo u padu. Ali niti jedna kost u tijelu nije mu slomljena, imao je samo ogrebotinu na ruci, piše Bild.

(Doznajemo.com/24sata.hr)